Gedaan met laden. U bevindt zich op: Over bloemetjes en bijtjes

Over bloemetjes en bijtjes

Imkers, boeren, jagers, natuurbeschermers: ze hebben allemaal hun eigen mening over honingbijen en wilde bijen. Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) bracht hen op verschillende momenten tussen december 2010 en november 2012 samen om hun kennis over bijen met elkaar te delen. 

Het doel

Imkers zoeken goede plekken om hun bijenkasten te zetten. Landbouwers willen hun gewassen laten bestuiven, maar de middelen die ze gebruiken om hun gewassen te beschermen, zijn nefast voor bijen. Als terreinbeheerder weten jagers waar het grootste voedselaanbod is voor honingbijen en wilde bijen. En natuurbeschermers zien honingbijen als een bedreiging voor wilde bijen en weren ze uit natuurgebieden. Met ‘Over bloempjes en bijtjes’ wilde RLLK de 4 groepen laten samenwerken om leefgebieden voor honingbijen en wilde bijen te vinden en aan te leggen.

Het project

RLLK liet imkers, natuurbeschermers, jagers en landbouwers met elkaar samenzitten om het te hebben over bijen. De 4 groepen bezochten ook plekken waar honingbijen en wilde bijen leven. Op basis van die samenkomsten en terreinbezoeken bracht het regionaal landschap een film uit op dvd over de geleerde lessen, een handleiding om biodiversiteitsakkers aan te leggen en een bijeneditie van hun Plant-Wijzer.