Gedaan met laden. U bevindt zich op: Speels kennismaken met de boerenzwaluw

Speels kennismaken met de boerenzwaluw

Op het platteland en rond landbouwbedrijven zie je in de zomer boerenzwaluwen indrukwekkende zweefvluchten maken. Want ze broeden het liefst in de buurt van groot vee. Omdat veebedrijven hun werking moderniseren, vinden de zwaluwen steeds moeilijker broedplaatsen. Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters hielp hen met een educatief project. 

Het doel

Boerenzwaluwen houden van stallen en schuren omdat ze er een warme, beschutte plek vinden om hun nesten te metselen. Bovendien eten ze vliegen, en die vinden ze volop in de buurt van koeien en paarden. Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters wilde meer aandacht voor de boerenzwaluw. Want onbekend is onbemind, en dat terwijl de boerenzwaluw onze hulp goed kan gebruiken.

Het project

Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters zette in op 2 doelgroepen:

  • jongeren – Het Regionaal Landschap ontwikkelde een begeleid educatief spel ‘Boer-en-zwaluw’ om de jeugd in contact te brengen met de natuur rond landbouwbedrijven én met de landbouwbedrijven zelf. Het kaartspel ‘Boer-en-zwaluw’ is er een afgeleide van dat in de klas gebruikt kan worden.
  • landbouwers – Met dit project wilde het Regionaal Landschap landbouwers het gevoel geven dat ze mee zorg dragen voor de natuur rond hun erf.

Een aantal speelpleinwerkingen en scholen deden mee met het spel ‘Boer-en-zwaluw’. Ze kregen een rondleiding van de landbouwer op zijn bedrijf. Daarnaast hing het Regionaal Landschap ook kunstnesten op voor boerenzwaluwen en huiszwaluwen.