Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stuwen voor een hoger grondwaterpeil

Stuwen voor een hoger grondwaterpeil

Jarenlang dachten we dat water zo snel mogelijk naar de zee moest. We voerden het af met beken en kanalen, en bedekten de bodem met een dikke laag beton voor straten en pleinen. Het gevolg? Een dalend grondwaterpeil aan de ene kant. En overstromingen aan de andere. Land- en tuinbouwers kunnen helpen om het water langer ter plaatse te houden wanneer het regent. 

Het doel

Wanneer het regent, kan het water door de verharding nergens de grond in sijpelen. Bij hevige regen stroomt het dwars door woonwijken, op zoek naar het laagste punt. Dat leidt tot overstromingen. En doordat het water wegstroomt in plaats van in de bodem te dringen, daalt de grondwaterspiegel. Zo ontstaat dan weer grote droogte in periodes zonder regen.

Het Regionaal Landschap de Voorkempen wil land- en tuinbouwers inschakelen om regenwater plaatselijk op te vangen. Het doel van dit project: water conserveren met regelbare stuwen in de grachten rond hun percelen. Die barrières houden het water tegen zodat het de kans krijgt om in de bodem te infiltreren. Zo worden de grondwaterreserves aangevuld en is er extra watervoorraad tijdens droge zomers.

Het project

Het Regionaal Landschap de Voorkempen richtte zich op land- en tuinbouwers uit Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel. Met een infobrochure kregen zij meer uitleg over waterconservering en de werking van stuwen. Daarnaast vonden er 2 terreinbezoeken plaats bij landbouwers om hen over het project te informeren. In totaal werden er 32 nieuwe stuwtjes besteld voor nieuwe locaties, en 2 ter vervanging van bestaande stuwen.