Gedaan met laden. U bevindt zich op: Berekening van het prosumententarief

Berekening van het prosumententarief

De hoogte van het prosumententarief verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het vermogen van uw omvormer(s). Hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet. Als u een thuisbatterij plaatst heeft dat geen invloed op het prosumententarief.

Om te weten hoeveel u moet betalen, vermenigvuldigt u het vermogen van uw omvormer(s) (kW-vermogen) met het bedrag van uw netgebied (zie tabel hieronder). Hebt u meerdere omvormers, dan telt u de vermogens van alle omvormers op. Onderstaande tarieven gelden enkel voor kleine installaties met een terugdraaiende teller. Grote zonnepaneleninstallaties betalen zowel voor afname als voor injectie.

Een voorbeeld met de tarieven van 2020:
Installatie van 2,9 kW in Fluvius Limburg-gebied: 2,9 kW x 79,64 euro = 230,96 euro (incl. btw)

Netbeheerder

Aanvullend tarief voor eigenaars met een kleine installatie en een terugdraaiende teller (per kW)/per jaar (incl. btw)

Fluvius Limburg (Inter-Energa)79,64 euro
Fluvius West76,51 euro
Fluvius Antwerpen (Iveg)86,31 euro
PBE91,52 euro
Gaselwest105,94 euro
Fluvius Antwerpen (Imea)84,62 euro
Imewo86,55 euro
Fluvius Antwerpen (Iveka)85,22 euro
Iverlek87,42 euro
Intergem72,29 euro
Sibelgas100,77 euro

Bovenstaande tarieven zijn de tarieven voor 2020.
De tarieven van dit jaar en van de voorbije jaren(opent in nieuw venster) vindt u op de website van VREG.

Elke eigenaar van zonnepanelen met een terugdraaiende teller betaalt het prosumententarief. Prosumenten betalen die vergoeding voor hun niet gemeten afname van het distributienet.

Vanaf 1 juli 2022 verandert de manier waarop het prosumententarief wordt aangerekend per maand. Het prosumententarief wordt over het jaar verdeeld volgens het normaal aantal uren zonneschijn per maand. Het zal weinig verschil maken voor de nettarieven die u jaarlijks betaalt. En heeft dus weinig impact op uw jaarafrekening. Ontvangt u een afrekening over een korte meetperiode in de herfst- en wintermaanden? Dan betaalt u minder prosumententarief op de tussentijdse afrekening dan vandaag.

Wil u weten hoe het prosumententarief wordt verdeeld per maand? En hoeveel het prosumententarief in 2022 voor u bedraagt? Bekijk het op onze website.(opent in nieuw venster)


Prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen, windmolens en WKK-installaties (kleine installaties met terugdraaiende teller)