Gedaan met laden. U bevindt zich op: Prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen, windmolens en WKK-installaties (kleine installaties met terugdraaiende teller)

Prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen, windmolens en WKK-installaties (kleine installaties met terugdraaiende teller)

Alle afnemers van stroom moeten een solidaire en redelijke vergoeding betalen voor de diensten die de distributienetbeheerder levert.

Daarom werd een tarief voor prosumenten (consumenten die zelf hun stroom opwekken) gelanceerd. Elke netgebruiker van zonnepanelen, windmolens en WKK-installaties, telkens kleiner dan of gelijk aan 10 kW en met terugdraaiende teller, moet dit nettarief betalen.

Het prosumententarief valt vanaf 2021 automatisch weg onmiddellijk na de installatie van de digitale meter. Voor eigenaars die al digitale meter hadden, viel het prosumententarief weg op het moment dat het arrest van het Grondwettelijk Hof werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit gebeurde op 1 maart 2021.
Zij betalen vanaf dan een vergoeding op basis van hun werkelijke afname van het net.  

Elke eigenaar van zonnepanelen met een terugdraaiende teller betaalt het prosumententarief. Prosumenten betalen die vergoeding voor hun niet gemeten afname van het distributienet.  

Vanaf 1 juli 2022 verandert de manier waarop dat prosumententarief wordt aangerekend per maand. Het prosumententarief wordt dan over het jaar verdeeld volgens het normaal aantal uren zonneschijn per maand. Het zal weinig verschil maken voor de nettarieven die u jaarlijks betaalt. En heeft dus weinig impact op uw jaarafrekening. Ontvangt u een afrekening over een korte meetperiode in de herfst- en wintermaanden? Dan betaalt u minder prosumententarief op de tussentijdse afrekening dan vandaag. 

Wil u weten hoe het prosumententarief wordt verdeeld per maand? En hoeveel het prosumententarief in 2022 voor u bedraagt? Bekijk het op onze website.  (opent in nieuw venster)

 

Veelgestelde vragen