Met een digitale meter kunt u uw energieverbruik beter opvolgen(opent in nieuw venster). De belangrijkste functies per type meter zijn in de handleiding(opent in nieuw venster) beschreven. Door het koppelen van toestellen aan de gebruikerspoorten van uw digitale meter kunt u zelf uw digitale meter slimmer maken(opent in nieuw venster). Er bestaat ook een digitale budgetmeter.

Het doorsturen van uw meterstand naar de netbeheerder gebeurt automatisch. Uw gegevens zijn beveiligd en u blijft de eigenaar van uw verbruiksgegevens. Op de website van Fluvius vindt u meer info over privacy(opent in nieuw venster).

Digitale meter voor elektriciteit (links) en voor aardgas (rechts)

Plaatsing van digitale meter

Een medewerker van netbedrijf Fluvius plaatst een nieuwe digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
© Fluvius

Fluvius vervangt bij alle Vlaamse gezinnen de klassieke gas- en elektriciteitsmeter door een digitale meter. Het vervangen van de meters gebeurt straat per straat, wijk per wijk, gemeente per gemeente. Tegen 2024 heeft 80% van de huishoudens een digitale meter, tegen juli 2029 zal dat 100% zijn.

Het gaat niet enkel over de hoofdmeter. Hebt u bijvoorbeeld ook een klassieke exclusief-nachtmeter, dan wordt ook deze vervangen door een digitale versie.

In volgende gevallen worden de digitale meters sneller geplaatst:

  • op uw aanvraag bij Fluvius(opent in nieuw venster) (sinds 1 januari 2023 gratis bij vervanging van klassieke meter)
  • als er nieuwe zonnepanelen geplaatst worden of een bestaande installatie uitgebreid wordt
  • bij eigenaars van zonnepanelen die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben
  • als een bestaande (niet-digitale) meter defect is
  • als er omwille van technische redenen een digitale meter geplaatst moet worden.

Uitstel vervanging klassieke meter door digitale meter?

Hebt u nog geen digitale meter? Dan kunt u in bepaalde gevallen uitstel vragen wanneer Fluvius in uw buurt digitale meters komt plaatsen.

Bent u

  • gebruiker van exclusief nachttarief: uitstel mogelijk uiterlijk tot 1 januari 2028
  • eigenaar van zonnepanelen die uiterlijk op 31 december 2020 in dienst werden genomen en nog geen 15 jaar een terugdraaiende meter hadden: uitstel mogelijk uiterlijk tot 31 december 2024.

Pas op, de mogelijkheid tot uitstel vervalt als u in een situatie voor sneller plaatsen terechtkomt (zie opsomming hierboven).

Veelgestelde vragen