Exclusief nachttarief

Wat is ‘exclusief nachttarief’?

Het exclusief nachttarief wordt ook wel het ‘uitsluitend nachttarief’ of ‘exclusief nachtverbruik’ genoemd. Het werd 40 jaar geleden ingevoerd om huishoudens aan te zetten om het nachtelijke productieoverschot van de kerncentrales weg te werken. Die produceerden immers continu elektriciteit. Huishoudens met exclusief nachttarief verwarmen hun accumulatieverwarming en boiler ‘s nachts op via een aparte meter en geven overdag deze warmte terug af. Om de overschotten weg te werken en de energievraag ’s nachts te laten stijgen, verlaagde de overheid de nachtelijke distributienettarieven. Die distributienettarieven vindt u terug op uw energiefactuur. De energiefactuur bestaat uit 2 delen.

  • De energiekost (25% van de factuur). Dit bedrag gaat naar de energieleverancier.
  • De netkosten (75%): taksen, heffingen en distributiekosten. Deze delen komen ten goede van de overheid en de netbeheerders.

Geleidelijke afbouw van korting voor afnemers van exclusief nachttarief

Tot eind 2020 kregen huishoudens voor hun ‘exclusief nachtverbruik’ een significante korting op hun distributienettarieven. Die korting wordt nu tot 2028 geleidelijk afgebouwd. Deze manier van verwarmen is immers verouderd. Er worden geen energieoverschotten meer geproduceerd volgens een vast patroon (lees: vooral ’s nachts), maar op verschillende tijdstippen van de dag (bijv. als de zon schijnt, met bijvoorbeeld zonnepanelen).

Door de geleidelijke afbouw van het exclusief nachttarief krijgen afnemers de tijd om gepaste maatregelen te nemen, als dat mogelijk is en zij daarvoor kiezen.

Steunmaatregelen voor huishoudens met exclusief nachttarief

De geleidelijke afbouw van het ‘exclusief nachttarief’ leidt tot verhoogde kosten. Het isoleren van uw woning of het plaatsen een condensatieketel of een warmtepomp zijn maatregelen die er voor zorgen dat u heel wat minder energie verbruikt en uw factuur drastisch daalt. De Vlaamse overheid wil daarom steun bieden om de woning en het sanitair water anders te verwarmen en/of tegelijk de woning extra te isoleren.

Voor huishouden met exclusief nachttarief zijn er daarom onderstaande steunmaatregelen.

Meer info