Gedaan met laden. U bevindt zich op: Theorie-examen voor rijbewijs B

Theorie-examen voor rijbewijs B

Het theorie-examen is de eerste stap om een rijbewijs te behalen. U kunt het examen afleggen vanaf 17 jaar in een examencentrum(opent in nieuw venster) naar keuze. De prijs is 18 euro. Ga via de website van uw examencentrum na of u op voorhand (online) een afspraak moet maken. 

 

Voorbereiding

U bereidt het theorie-examen voor via:

Documenten

  • Neem uw identiteitskaart mee. Een kopie wordt niet aanvaard.
  • Bent u uw identiteitskaart kwijt, neem dan het officiële bewijs van aangifte van verlies of diefstal mee.
  • Hebt u geen Belgische identiteitskaart, neem dan uw vreemdelingenkaart mee.

Getuigschrift van de rijschool als u voor de derde keer examen doet

Bent u 2 keer niet geslaagd voor het theorie-examen? Dan moet u bij uw derde deelname het getuigschrift voorleggen van de rijschool waar u 12 uur theorielessen hebt gevolgd. Als u voor de eerste 2 keer uw theorie-examen aflegt, zijn 12 uur theorielessen niet verplicht, maar optioneel.

Verloop

Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen. Om te slagen moet u minstens 41/50 behalen:

De vragen benaderen de reële verkeerssituaties, worden duidelijk voorgelezen en verschijnen op het scherm van de computer. Nadat de vraag volledig is voorgelezen, krijgt u 15 seconden de tijd om te antwoorden.

Na het theorie-examen kunt u meteen uw foute antwoorden bekijken. Achteraf is het niet meer mogelijk om uw foute antwoorden te bekijken.

Geslaagd of niet geslaagd

Aangepast theorie-examen rijbewijs B

Aangepaste theorie-examens vinden altijd plaats op afspraak. Neem op tijd contact op met een examencentrum(opent in nieuw venster).

Vertraagd theorie-examen

De vragen worden voorgelezen door een examinator en de kandidaat krijgt meer tijd om te antwoorden. Kandidaten met een leer- of leesstoornis (bv. dyslexie) of die analfabeet zijn, kunnen in aanmerking komen voor het vertraagd examen. U toont dat aan met een getuigschrift of attest van een van volgende instanties:

  • centrum voor beroepsoriëntering
  • CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding)
  • instituut voor buitengewoon onderwijs
  • centrum voor observatie of begeleiding
  • OCMW.

Het attest vermeldt dat de kandidaat conform art. 32, §5 van het Koninklijk Besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs(opent in nieuw venster) in aanmerking komt om deel te nemen aan een vertraagde zitting.

Ook wie 5 keer niet slaagde voor het theorie-examen kan het vertraagde examen aanvragen. Een getuigschrift of attest is dan niet nodig.

Voor een vertraagd theorie-examen betaalt u ook 18 euro, hetzelfde bedrag als voor een gewoon examen.

Examen met audiovertaling

Sinds 1 januari 2023 kunt u het theorie-examen afleggen met audiotolk. U kunt kiezen uit Frans, Duits of Engels. U hoort de vragen en antwoordmogelijkheden eerst in het Nederlands en daarna in de taal die u gekozen hebt. Wanneer u zich aanmeldt bij het loket, geeft u aan dat u het examen met audiotolk wil afleggen en de taal die u verkiest. Een tolk meenemen naar het examen is niet langer mogelijk.

U betaalt het basistarief + 41 euro extra voor de audiovertaling.

Veelgestelde vragen