Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vormingsmoment voor begeleiders

Vormingsmoment voor begeleiders

Vanaf 1 maart 2024 moet iedereen die een leerling-chauffeur met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ wil leren rijden, een opleiding van 3 uur volgen bij een erkende rijschool(PDF bestand opent in nieuw venster) of erkende zelfstandige instructeur. De leerling mag 1 of maximaal 2 begeleiders kiezen.

Het vormingsmoment voor begeleiders wordt opnieuw ingevoerd, nadat het tussen 1 oktober 2017 en 12 maart 2020 al verplicht was. Als u het vormingsmoment al volgde tijdens deze vorige periode, hoeft u het niet meer opnieuw te volgen.

Vormingsmoment

Het vormingsmoment:

  • biedt praktische tips om het leren rijden op een veilige en juiste manier aan te pakken
  • is geen test van de wegcode, maar een informatiemoment
  • moet u minstens 5 maanden vóór het praktijkexamen van uw leerling-bestuurder volgen
  • is 10 jaar geldig
  • kan u ook digitaal volgen.

De prijs van het vormingsmoment wordt later definitief vastgelegd.

Elke begeleider van een leerling-chauffeur met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ moet het vormingsmoment volgen.

Voor wie?

Het vormingsmoment is verplicht voor de begeleiders van kandidaat-bestuurders die vanaf 1 maart 2024 een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ (M36) aanvragen.

Digitale registratie

Uw aanwezigheid wordt digitaal geregistreerd in de databank van de Vlaamse overheid. Het examencentrum controleert of u het verplichte vormingsmoment heeft gevolgd. U krijgt een begeleidersattest nadat u het vormingsmoment volledig hebt gevolgd.

Alleen geldig in Vlaanderen

Het vormingsmoment in Wallonië is niet hetzelfde als het vormingsmoment in Vlaanderen. Als de begeleider een attest heeft van een vormingsmoment in Wallonië zal dat attest niet geaccepteerd worden. De begeleider moet nog steeds een vormingsmoment volgen in Vlaanderen.