Sabam

Sabam is de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers. Ze int de verplichte vergoeding voor publiek uitvoeringsrecht bij gebruik van of laten horen of zien van werken van muzikanten, schrijvers, filmmakers, ... De vergoeding gaat naar de auteur of componist van de tekst of muziek.

Ook als het gaat om een privéfuif en/of als u geen inkom vraagt, moet u aan Sabam betalen. Alleen voor 'kosteloze mededelingen in familiekring' moet u geen toestemming aanvragen en bent u ook geen rechten verschuldigd.

U betaalt een forfait volgens een bepaald tarief. Op de website van Sabam vindt u meer informatie over de tarieven (opent in nieuw venster).

De billijke vergoeding

De billijke vergoeding is een compensatie voor uitvoerders en producenten.

De billijke vergoeding wordt gevraagd wanneer u muziek of teksten in het openbaar gebruikt waarvan anderen de auteur of componist zijn. Bijvoorbeeld bij het spelen van opgenomen muziek op een openbare fuif of op de achtergrond in een café, restaurant, kapperszaak, fitness, wachtruimte van een arts, ...

Het gaat telkens om opgenomen muziek (bv. radio, cd, mp3, streaming). Voor live muziek moet u geen billijke vergoeding betalen.

De billijke vergoeding wordt geïnd door Honebel en Outsourcing PartnersMeer informatie vindt u op de aangiftesite van de billijke vergoeding (opent in nieuw venster).

Unisono

Unisono (opent in nieuw venster) is het uniek platform van Sabam, PlayRight en SIMIM. Sinds 1 januari 2020 biedt Unisono één platform waar u snel en eenvoudig zowel Sabam als de Billijke vergoeding kunt regelen via één licentieaanvraag. Door de betaling van één factuur worden alle betrokken auteurs, componisten, uitgevers, uitvoerende kunstenaars en producenten vergeod.

Vragen of klachten

Hebt u een vraag of klacht over deze materie, dan spreekt u best eerst de organisatie aan waarvan u een vraag tot betaling kreeg.

Bent u niet tevreden of denkt u dat deze organisaties misschien niet correct handelen? Dan kunt u terecht bij de controledienst voor beheersvennootschappen van de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Consumenten.