Sabam

U speelt muziek op de werkvloer, in uw zaak of tijdens uw evenement? Dan maakt u gebruik van het (inter)nationale repertoire van Sabam, de Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. U hebt daarvoor een licentie nodig. In ruil mag u vrij gebruik maken van hun repertoire.

De vergoeding die u daarvoor betaalt, is het auteursrecht. Sabam verdeelt deze rechten aan haar auteurs, componisten en uitgevers, die op deze manier een eerlijke vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun werken.

De Billijke vergoeding

De Billijke Vergoeding is een wettelijke licentie die u betaalt wanneer u opgenomen muziek speelt in een publiek toegankelijke ruimte. Deze vergoeding zijn naburige rechten en is een financiële compensatie voor het gebruik van het muzikale repertoire van uitvoerende kunstenaars/artiesten en muziekproducenten.

De Billijke Vergoeding wordt geïnd door Honebel (voor de horecasector) en door Outsourcing Partners (voor andere sectoren, lokale radio’s en tijdelijke evenementen). Zij doen dit in opdracht van PlayRight en SIMIM, die respectievelijk de uitvoerende kunstenaars/artiesten en de muziekproducenten vertegenwoordigen. Zij verdelen deze Billijke Vergoeding vervolgens aan de leden die zij vertegenwoordigen.

Unisono: Eén licentie, één factuur

Het platform MyUnisono ((opent in nieuw venster)) vereenvoudigt aanzienlijk de aangifte en betaling van beide licenties. U moet niet langer twee aparte licenties aanvragen voor enerzijds de auteursrechten (Sabam) en de naburige rechten (Billijke Vergoeding). Unisono centraliseert beide, met één licentie en één betaling tot gevolg.

Vragen of klachten

  • Hebt u een vraag voor Sabam? Raadpleeg dan zeker de lijst van veelgestelde vragen ((opent in nieuw venster)). Vindt u geen antwoord op uw vraag? Contacteer Sabam dan via het contactformulier ((opent in nieuw venster)).
  • Hebt u een vraag of klacht over deze materie, dan spreekt u best eerst de organisatie aan waarvan u een vraag tot betaling kreeg.
  • Bent u niet tevreden of denkt u dat deze organisaties misschien niet correct handelen? Dan kunt u terecht bij de controledienst voor beheersvennootschappen van de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Consumenten.