Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wetgeving private huurmarkt Inhuren op de private markt

Wetgeving private huurmarkt

Speciale situaties

  • Bij de onderhandeling met een eigenaar vormt de huurprijs doorgaans hét discussiepunt bij uitstek. De huurprijzen waartegen woonmaatschappijen woningen inhuren, zijn niet wettelijk bepaald. Sommige woonmaatschappijen hanteren maximumprijzen, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de woning. Anderen laten dit volledig afhangen van de onderhandeling met de eigenaar. Dat leidt soms tot nieuwe discussies met een eigenaar die bijvoorbeeld verschillende woningen verhuurt aan verschillende woonmaatschappijen.

    De Vlaamse overheid ontwikkelde een algemeen instrument, de online huurschatter(opent in nieuw venster), dat ook door particulieren kan gebruikt worden. Aan de hand van het adres en een aantal kenmerken van een huurwoning geeft de toepassing een inschatting van een gangbare huurprijs voor die woning. De huurschatter maakt gebruik van een statistisch model dat steunt op objectieve parameters, maar het blijft wel een schatting. Een model kan immers nooit voldoende rekening houden met alle specifieke elementen en nuances die meespelen in de huurprijsbepaling.

    In de opleiding introductie nieuwe medewerkers, die Wonen in Vlaanderen en HUURpunt samen geven, raden we aan om via de huurschatter de marktwaarde te schatten van een woning om dan over een periode van 9 jaar twee maanden per jaar van de jaaropbrengst af te trekken. U bekomt dan een richthuurprijs die ongeveer 15% à 20% lager ligt dan de gangbare huurprijs voor die woning. Dit komt overeen met een normaal verhuurrisico. Op deze manier bekom je een richthuurprijs om in de onderhandeling met de eigenaar naartoe te werken.

  • In sommige situaties huurt u een al verhuurde woning. Met andere woorden: u neemt de zittende huurder mee over. In 2005 nam het agentschap Wonen-Vlaanderen hierover een standpunt in, dat nog altijd van toepassing is.

  • In samenwerking met Wonen-Vlaanderen werd een stappenplan opgemaakt voor kamerwonen. In het stappenplan kamerwonen(PDF bestand opent in nieuw venster) kunt u meer informatie vinden over het opstarten van een project kamerwonen.

    Er werd eveneens in dit kader een model begeleidingsovereenkomst(Word bestand opent in nieuw venster) opgemaakt.

Onderhoud gemeenschappelijke delen

Als meerdere eigenaars een woning in hetzelfde gebouw bezitten, is er sprake van een vereniging van mede-eigenaars (VME) en neemt een syndicus bepaalde taken op zich, zoals het verrekenen van allerlei kosten (gemeenschappelijke elektriciteit, lift …) en het organiseren van onderhoud, afrekeningen ….

De vraag is of een woonmaatschappij gelijkaardige taken mag opnemen wanneer het alle woningen in een gebouw huurt. U kunt de rol van syndicus of vastgoedmakelaar-rentmeester niet zomaar uitoefenen als u woningen in een appartementsgebouw huurt. Dit mag wettelijk niet. U kunt het onderhoud van gemeenschappelijke delen alleen opnemen als dit nodig is om het volledige genot van de woning te hebben. Voor herstellingen in woningen zelf heeft u het akkoord nodig van de eigenaar.

Welke onderhoudstaken kan ik wel en niet opnemen?

Veelgestelde vragen