Waarom zou u stoppen met roken?

Arts controleert de bloeddruk van een patiënt.
© Joris Casaer

Stoppen met roken is een goede zaak voor uw gezondheid, uw omgeving en uw portemonnee. Op tabakstop.be krijgt u meer informatie over de verschillende voordelen van stoppen met roken ((opent in nieuw venster)). Met hun besparingscalculator kunt u ook berekenen hoeveel geld u zou besparen als u stopt.

Hulp zoeken om te stoppen met roken

Vlaanderen stopt met roken

De website Vlaanderenstoptmetroken.be bundelt het aanbod rond rookstopbegeleiding ((opent in nieuw venster)) in Vlaanderen. Er is informatie te vinden voor:

  • Rokende jongeren
  • Ouders van rokende jongeren
  • Volwassenen
  • Professionals die op school, op de werkvloer, de gemeente of binnen de zorg willen werken rond rookstop

Tabakstop

Tabakstop is een gratis dienst waar u terecht kunt als u wilt stoppen met roken. U kunt zich anoniem laten begeleiden via

  • de Tabakstoplijn op het telefoonnummer 0800 111 00
    De Tabakstoplijn is open van maandag tot vrijdag, tussen 15u en 19u. Buiten de openingsuren of bij bezettoon kunt u uw telefoonnummer achterlaten.
  • het e-mailadres tabakstop@kanker.be.

Op tabakstop.be ((opent in nieuw venster)) vindt u ten slotte heel wat tips, informatie en adressen over een leven zonder sigaret.

Begeleiding door een tabakoloog

Als u wilt stoppen met roken kunt u zich ook laten bijstaan door een tabakoloog. Een tabakoloog is een dokter, een psycholoog of een andere professionele gezondheidswerker (verpleegkundige, kinesist, vroedvrouw,…) die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd.
Op de website van de Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) kunt u een tabakoloog in uw buurt zoeken ((opent in nieuw venster)).

Terugbetalingen van rookstopbegeleiding

U hebt jaarlijks recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur groepsbegeleiding voor het stoppen met roken.