Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stoppen met roken

Stoppen met roken

Roken is schadelijk voor de gezondheid van zowel de roker als zijn omgeving. Maar stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Als u wilt stoppen met roken, dan kunt u een beroep doen op meerdere vormen van gespecialiseerde ondersteuning.

Waarom zou u stoppen met roken?

Arts controleert de bloeddruk van een patiënt.
© Joris Casaer

Stoppen met roken is een goede zaak voor uw gezondheid, uw omgeving en uw portemonnee. Op tabakstop.be krijgt u meer informatie over de verschillende voordelen van stoppen met roken(opent in nieuw venster). Met hun besparingscalculator kunt u ook berekenen hoeveel geld u zou besparen als u stopt.

Hulp zoeken om te stoppen met roken

Tabakstop

Tabakstop is een gratis dienst waar u terecht kunt als u wilt stoppen met roken. U kunt contact opnemen via het e-mailadres advies@tabakstop.be(opent in uw e-mail applicatie) of via het telefoonnummer 0800 111 00. De Tabakstoplijn is open van maandag tot vrijdag, tussen 15 en 19 uur.

U kunt zich ook gratis inschrijven voor het telefonisch begeleidingsprogramma bij Tabakstop. Dan krijgt u een vaste coach-tabakoloog toegewezen die, gespreid over een 8-tal telefonische sessies, de rookstop begeleidt en advies en tips geeft.

Op tabakstop.be(opent in nieuw venster) vindt u ten slotte heel wat tips, informatie en adressen over een leven zonder sigaret.

Begeleiding door een tabakoloog

Als u wilt stoppen met roken kunt u zich ook laten bijstaan door een tabakoloog. Een tabakoloog is een dokter, een psycholoog of een andere professionele gezondheidswerker (verpleegkundige, kinesist, vroedvrouw,…) die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd.

Op de website van de Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) kunt u een tabakoloog in uw buurt zoeken(opent in nieuw venster).

Terugbetalingen van rookstopbegeleiding

U hebt jaarlijks recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur groepsbegeleiding voor het stoppen met roken.