Gedaan met laden. U bevindt zich op: Duurzame ontwikkeling: internationaal samenwerken

Duurzame ontwikkeling: internationaal samenwerken

Vlaanderen werkt mee aan het internationale beleid rond duurzame ontwikkeling. Dat gebeurt via het Europese beleidsniveau, de OESO en de Verenigde Naties. Daarnaast werkt Vlaanderen mee aan Regions4, het mondiale netwerk rond duurzame ontwikkeling voor regionale overheden.

Vlaamse ontwikkelingssamenwerking

Duurzaamheid staat centraal bij de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking.

Verenigde Naties

De 17 Sustainable Development Goals(opent in nieuw venster) van de Verenigde Naties geven wereldwijd de richting aan voor de wereldwijde inspanningen rond ontwikkelingssamenwerking.

OESO

Twee OESO-fora werken rond duurzame ontwikkeling:

Vlaanderen nam van 2018 tot 2020 deel aan het OESO-project Territorial Approach to the SDGs(opent in nieuw venster). Het resultaat van dat project zijn aanbevelingen voor het beleid en de indicatoren voor de SDG’s.

Europa

Ook voor de EU is duurzame ontwikkeling een prioriteit(opent in nieuw venster). Economische groei, sociale cohesie en milieubescherming gaan daarbij hand in hand.

De Europese Unie gebruikt de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling en de bijbehorende Sustainable Development Goals als kompas voor het Europese herstel uit de coronacrisis.

Eurostat brengt jaarlijks een rapport uit over de evolutie van Europa en de individuele Europese lidstaten naar de SDG’s(opent in nieuw venster).

Regions4

Regions4(opent in nieuw venster) is een wereldwijd netwerk van regionale overheden dat samenwerkt rond van duurzame ontwikkeling.