Gedaan met laden. U bevindt zich op: EU-voorzitterschap feestelijk afgetrapt

EU-voorzitterschap feestelijk afgetrapt

Nieuwsbericht
8 januari 2024

Vrijdag 5 januari 2024: officiële aftrap in Brussel  

Op 5 januari werd het Belgische EU-voorzitterschap officieel geopend met het traditionele bezoek van het College van Europese Commissarissen(opent in nieuw venster) aan de Belgische federale, gewestelijke en gemeenschapsministers in het Egmontpaleis.

’s Avonds ging het Belgische voorzitterschap muzikaal van start in Bozar met een openingsconcert(opent in nieuw venster) onder leiding van pianist en componist Jef Neve.

Zaterdag 6 januari 2024: gratis festival in Mechelen 

De dag nadien, op 6 januari vond in Mechelen een openingsfeest plaats. Het festival bracht een breed scala aan artiesten en inhoud om alle Vlamingen te betrekken bij het voorzitterschap. De stad stond de hele dag volledig in het teken van de Europese Unie, met diverse evenementen en optredens op verschillende locaties, waaronder circus, dans, poëzie, muziek, komedie en lezingen.

Het festival en een campagne onder de naam Zie ons doen’ wil het EU-voorzitterschap tastbaar te maken in de Vlaamse samenleving en te laten zien dat de Europese Unie niet alleen draait om beleid en formele besprekingen, maar ook een positieve impact heeft op het dagelijks leven van bijna 6,8 miljoen Vlamingen.

Openingsshow  

Hoogtepunt van de dag was de openingsshow. Bekende artiesten zoals Bart Peeters, Coely, Metejoor, Laura Tesoro, Aaron Blommaert, Gunther Neefs en Katnuf gaven het beste van zichzelf, onder begeleiding van het orkest en koor Prima La Musica onder leiding van Dirk Brossé. Tijdens de show werd de campagneclip “Zie ons doen” gelanceerd, die de komende zes maanden te zien zal zijn.

De openingsshow werd tijdelijk verstoord door pro-Palestijnse actievoerders, maar kon na een korte onderbreking succesvol worden verdergezet.

Zes maanden lang schijnwerpers op (buiten)gewone Vlamingen in Europa 

Met het openingsfeest werd ook het startschot gegeven van de campagne ‘Zie ons doen’. Die zal de komende zes maanden verhalen brengen van ‘(buiten)gewone Vlamingen’, gewone burgers die door hun dagelijkse werk bijdragen aan Europese innovatie, welvaart en cultuur.