Gedaan met laden. U bevindt zich op: Standaarden Data delen

Standaarden

Om de data-economie op snelheid te brengen is er nood aan duidelijke semantische en technische afspraken tussen organisaties en systemen.  

Semantische standaarden

Met semantische standaarden legt u de betekenis van gegevens vast. Al meer dan 10 jaar bestaat het interoperabiliteitsprogramma OSLO (Open Standaarden voor Linkende Organisaties). De vele standaarden zijn te vinden op data.vlaanderen.be(opent in nieuw venster)

Technische standaarden

Voor het technische luik van de data-uitwisseling is er nood aan een standaard die grote hoeveelheden aan real-time data (denk maar aan data van sensoren) eenvoudig en efficiënt kan ontsluiten en herbruikbaar maken.

De Linked Data Event Stream (LDES) wordt door de Vlaamse Smart Data Space naar voren geschoven als technische standaard. De LDES is een OSLO-gevalideerde technische specificatie en zit dan ook in de kern van de VSDS-architectuur. Alle info over LDES als een officiële Vlaamse standaard vindt u via LDES Applicatieprofiel(opent in nieuw venster) en LDES Vocabularium(opent in nieuw venster).

Een datastroom als LDES zorgt er niet alleen voor dat data efficiënt wordt gepubliceerd (= in een continue stroom van onveranderlijke objecten). LDES zorgt er ook voor dat linked data op een laagdrempelige manier aangesproken kunnen worden. Linked data zorgt ervoor dat verschillende data met elkaar kunnen gelinkt worden, waardoor hun waarde en potentieel exponentieel stijgen.

Eenvoudig gezegd zorgt de Linked Data Event Stream er voor dat elke deelnemer zich bij data-uitwisseling op zijn kerntaak kan concentreren en dat er minder maatwerk en onderhoud nodig is per data-uitwisseling. Data publishers kunnen aan de hand van LDES hun data op een vlotte en uniforme manier publiceren. Data (her)gebruikers kunnen aan de hand van de LDES-datastromen hun maatwerkkoppelingen reduceren en makkelijk linken leggen tussen databronnen. Hierdoor halen ze snel meerwaarde uit datakoppelingen.

Voorbeelden LDES

Voorbeeld ‘waterkwaliteit’

Elke eerste dag van de maand wordt de watertemperatuur via een sensor gemeten en als LDES ter beschikking gesteld. De datagebruiker kan zich dan ‘abonneren’ op de datastroom. Dit is data die snel kan veranderen.

Stel dat datagebruiker de LDES op 4 februari activeert. Op dat moment haalt hij de temperaturen van 1 januari en 1 februari binnen. Elke eerste dag van elke volgende maand kan de watertemperatuur van die dag dan worden opgehaald.

Uiteraard kan het meetinterval ook veel kleiner zijn: dagelijks, elk uur, elk kwartier, …

Voorbeeld ‘woonplaats’

De woonplaats (stad/gemeente) wordt als LDES ter beschikking gesteld. Als de woonplaats wijzigt, wordt de nieuwe informatie beschikbaar. De datagebruiker kan zich dan ‘abonneren’ op de datastroom. In dit geval zal het om een afgeschermde datastroom gaan aangezien het om persoonlijke data gaat.

Op 15 januari gaat Peter in Antwerpen wonen. Op 17 maart verhuist hij van Antwerpen naar Gent. De datastroom geeft door dat Peter niet langer in Antwerpen woont en dat Peter nu in Gent woont. Dat Peter op 15 januari in Antwerpen is gaan wonen, blijft wel bewaard en wordt niet verwijderd. Op die manier wordt een historiek opgebouwd en kan een onderzoeker later de verhuisbewegingen onderzoeken.