Gedaan met laden. U bevindt zich op: Uitnodigingsbrief Naar de stembus

Uitnodigingsbrief

Kiezers zijn bij de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024 niet meer verplicht om te gaan stemmen. De oproepingsbrief wordt dus een uitnodigingsbrief: je wordt niet meer verplicht, maar uitgenodigd om te gaan stemmen. Kiezers worden uitgenodigd met een papieren uitnodigingsbrief. Sommige gemeenten verzenden daarnaast digitale uitnodigingsbrieven.

Vragen over de uitnodigingsbrief

Voor vragen over de uitnodigingsbrief kan de kiezer bij zijn gemeente terecht. De dienst bevolking of burgerzaken van de gemeente is hiervoor de meest geschikte dienst om te contacteren.

Elke Belgische inwoner die voldoet aan de kiesvoorwaarden, wordt opgenomen op de kiezerslijst en wordt via een uitnodigingsbrief uitgenodigd om zijn stem uit te brengen. Dat geldt ook voor niet-Belgische inwoners als ze zich uiterlijk op 31 juli 2024 hebben geregistreerd als kiezer.

Gemeenten moeten de uitnodigingsbrieven uiterlijk op zaterdag 28 september 2024 versturen naar de verblijfplaats van de kiezer. De kiezers moeten hun uitnodigingsbrief dus uiterlijk eind september of begin oktober ontvangen.

Kiezers die hun uitnodigingsbrief dan nog niet ontvangen hebben of die hun originele brief verloren hebben, kunnen tot op de dag van de stemming om 12 uur ’s middags een duplicaat van hun uitnodigingsbrief afhalen op het gemeentesecretariaat van hun gemeente.

Digitale uitnodigingsbrief

In sommige gemeenten zullen de kiezers ook een digitale uitnodigingsbrief ontvangen. Wie zijn originele uitnodigingsbrief niet ontvangen of verloren heeft, kan die digitale uitnodigingsbrief afdrukken en die meebrengen naar het stemlokaal.

Je kan de digitale uitnodigingsbrief ook op het scherm van een smartphone tonen aan de leden van het stembureau. Je krijgt dan geen stempel om aan te tonen dat je gestemd hebt, maar het stembureau zal op de aanstiplijst wel aanduiden dat je gestemd hebt.

Je kan geen volmacht uitoefenen als je enkel een digitale uitnodigingsbrief op het scherm van een smartphone toont.