Gedaan met laden. U bevindt zich op: Is jouw gemeente al bijenvriendelijk? Informatie voor gemeentebesturen

Is jouw gemeente al bijenvriendelijk?

Doet uw stad/of gemeente al heel wat voor bijen? Willen jullie de  “Bijenvriendelijkste gemeente” van 2024 worden?

Deelnemen

Inschrijven is momenteel niet meer mogelijk.

Jury op bezoek! Wat is belangrijk?

De jury van VVOG komt (na contact voor het begin van de zomer) op plaatsbezoek en is vooral geïnteresseerd in het bijenvriendelijke groenbeheer van de gemeente, nieuwe aanplantingen, bijeninstallaties, acties naar burgers en deelname aan ‘Week van de Bij’. Ook het organiseren van voordrachten, plantendagen en groepsaankopen ten voordele van de bij zijn een pluspunt.

Hieronder een overzicht van de aandachtspunten tijdens een jurybezoek. Tevens kan deze lijst een inspiratie zijn om de komende jaren mee aan de slag te gaan. Nog meer tips!(PDF bestand opent in nieuw venster)

Naast deze punten hebben we ook aandacht voor het bijenbeleid van de stad of gemeente. Zonder een bijenplan is het niet mogelijk om bijenvriendelijkste gemeente te worden.

Brugge en Izegem, pioniers in biodiversiteit, bekroond als Bijenvriendelijkste Gemeente

De steden Brugge en Izegem zijn in 2024 gekroond tot de ‘Bijenvriendelijkste Gemeenten’ van Vlaanderen. De felbegeerde titel, uitgereikt voor de 9e keer in het kader van de Week van de Bij, georganiseerd door het Vlaams Departement Omgeving, vond plaats op 14 december 2023 tijdens de finaledag van de Openbaargroen Awards in Blue Point te Antwerpen. Uit een indrukwekkend deelnemersveld van 88 kandidaten kwamen deze twee gemeenten als overwinnaars naar voren.

In het tijdschrift “Groencontact”(PDF bestand opent in nieuw venster) vind je een beschrijving van de acties die Izegem en Brugge als bijenvriendelijkste gemeentes ondernamen. Daarna volgt een korte schets van enkele BIJ-zondere realisaties in Vlaanderen, gevolgd door een fotocollage van de andere bijenvriendelijke gemeenten.

Deelnemende gemeentes "Bijenvriendelijkste gemeente"

Op deze kaart ziet u welke gemeentes al hebben deelgenomen.

Vlaanderen kleurt al heel wat groen. Kleurt ook jouw stad of gemeente al groen?

Winnaars Bijenvriendelijke gemeente 2023 - persbericht

Doorheen de jaren hebben al heel wat gemeenten meegewerkt om Vlaanderen bijenvriendelijk te maken.

Lees "Groencontact" en gluur bij je buur!

Het vakblad van de Vereniging voor Openbaar Groen geeft je een overzicht van de deelnemende steden en gemeenten aan Bijenvriendelijkste gemeente.