Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bloeiboog Voor iedereen

Bloeiboog

Een bijenhotel of bijenburcht in een stenen woestijn levert niets op voor bijen. Als je bijen lokt, moet je ook zorgen voor voldoende nectar en stuifmeel als voedsel. De aanwezigheid van wilde natuur met inheemse planten is noodzakelijk.

Geen hotel zonder restaurant 

Door de klimaatopwarming zijn er schommelingen en veranderingen in de seizoenen. Door de zachte winters worden hommelkoninginnen sneller wakker. De zomers zijn geregeld zeer droog waarbij veel planten niet tot bloei komen. In de herfst krijgen we dan weer te maken met extra warme, zonnige dagen, de gekende ‘Indian Summers’. Bijensoorten die normaal gezien in de lente voorkomen, spotten we geregeld in de herfst. Maar ook honingbijen vliegen tijdens warme herfstmaanden vruchteloos rond op zoek naar voedsel.

Om bijen het hele jaar door van voldoende voedsel te voorzien, heb je bloeiende planten nodig van de vroege lente tot de late herfst. Als we het principe van een bloeiboog toepassen, zorgen we voor bloeiende planten van maart tot en met november. Een bloeiboog realiseren we zowel met bomen, struiken, vaste planten als met bloembollen. Een combinatie van cultuurplanten en inheemse planten kan ook.
In een vasteplantenborder kan je een bloeiboog mooi plannen als je opzoekt wanneer de planten bloeien. Werk je met een tuinaanlegger, vraag dan zeker naar bloeiers voor bijen en vlinders in elk seizoen.

Wist je dat steeds meer plantenkwekers inheemse planten aanbieden in plug? Je kan ze ook zelf zaaien in een bloemenweide of ze laten staan als ze spontaan in je tuin groeien.

Bloeiboog in "Plan Bij"

Wil je thuis, op school of in de vereniging aan de slag om een bloeiboog te maken en er zo voor zorgen dat bijen het ganse jaar door voedsel hebben? Neem dan zeker eens een kijkje in de inspiratiefiche “Bloeiboog” van Plan bij