Gedaan met laden. U bevindt zich op: Werk- en zorgtrajecten

Werk- en zorgtrajecten

Werk- en zorgtrajecten bieden ondersteuning aan mensen die om cognitieve, medische, psychische, psychiatrische of sociale redenen niet, nog niet of niet meer betaald aan de slag kunnen. Ze worden vaak met complexe problemen geconfronteerd waardoor ze nood hebben aan een specifieke begeleiding op maat, zowel vanuit het beleidsdomein werk en sociale economie als vanuit het beleidsdomein welzijn, volksgezondheid en gezin.

Verschillende vormen

Er bestaan verschillende vormen van werk- en zorgtrajecten:

  • activeringstrajecten
  • arbeidsmatige activiteiten
  • onthaaltrajecten via het Geïntegreerd Breed Onthaal

Voor de doelgroep van werk- en zorgtrajecten is een samenwerking tussen werk, sociale economie en welzijn, volksgezondheid en gezin essentieel. Met het aanbod ondersteunen we hun participatie in de maatschappij en indien mogelijk op de arbeidsmarkt.

Het regelgevend kader werd met het decreet van 8 juli 2022 over de werk- en zorgtrajecten aangepast maar bouwt verder op het decretaal kader van 25 april 2014. Het aanbod van werk- en zorgtrajecten staat open voor personen, ongeacht hun statuut (werkloosheid, erkenning arbeidsongeschiktheid,…).

Activeringstrajecten

Activeringstrajecten(opent in nieuw venster) zijn tijdelijke trajecten van 3 tot maximaal 18 maanden waarin personen voorbereid worden op (een traject naar) betaald werk. De werkzoekende krijgt een combinatie van werkacties en hulpverlening op en naast de werkvloer aangeboden. De deelnemer tekent samen met een casemanager Werk en een casemanager Zorg een geïntegreerd trajectplan uit met acties gericht op het wegwerken of stabiliseren van problemen. VDAB (opent in nieuw venster)beslist over de deelname aan activeringstrajecten. Ook vanuit welzijns- en zorgvoorzieningen kunnen personen bij VDAB voor een inschatting van deelname aangemeld worden.

Ter voorbereiding van het nieuw regelgevend kader werd via VIONA (Vlaams Interuniversitair Onderzoeksnetwerk Arbeidsmarktrapportering) een procesevaluatie van de activeringstrajecten uitgevoerd. Lees het rapport(opent in nieuw venster) of de samenvatting(opent in nieuw venster).

Arbeidsmatige activiteiten

Arbeidsmatige activiteiten bieden via onbetaalde activiteiten onder begeleiding deelnemers de latente functies van arbeid zoals zingeving, structuur, opbouw netwerk,… Het gaat om personen die omwille van cognitieve, medische, psychische, psychiatrische en sociale problematieken niet, niet meer of nog niet betaald aan de slag kunnen. Er zijn 2 types arbeidsmatige activiteiten: ingebed in de sociale economie en in het gezondheids- en welzijnsbeleid. Deelname aan deze arbeidsmatige activiteiten is niet beperkt in de tijd, maar jaarlijks voorziet de regelgeving in een evaluatie of de deelname aan de activiteiten passend is voor de persoon.

Arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie (opent in nieuw venster)(AMA WSE) is gericht op activering. VDAB beslist over de deelname. Deelnemers kunnen minimum 12 uur in de week deelnemen en hierdoor stappen naar betaald werk zetten. Een contingent van plaatsen werden toegewezen aan maatwerkbedrijven. Zij kunnen hiervoor beroep doen op een samenwerkingsverband met andere maatwerkbedrijven of welzijns- en zorgvoorzieningen. VDAB en de begeleider zorgen voor een regelmatige opvolging van de deelnamevoorwaarden en ondersteunen verdere stappen naar betaald werk, wanneer dit mogelijk is.

Arbeidsmatige activiteiten in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid (opent in nieuw venster)(AMA WVG) is meer gericht op participatie. Het Departement Zorg erkent de begeleiders, dit zijn welzijns- en zorgvoorzieningen of maatwerkbedrijven. Het Steunpunt Welzijn Volksgezondheid en Gezin (WVG) analyseerde het aanbod en de profielkenmerken. Lees het rapport (opent in nieuw venster)of de samenvatting(opent in nieuw venster). Hebt u vragen met betrekking tot (uw erkenning als begeleider) arbeidsmatige activiteiten, neem dan contact op met zorgenwerk.zorg@vlaanderen.be.(opent in uw e-mail applicatie)

Vanaf 1 januari 2024 treedt het nieuwe regelgevende kader voor arbeidsmatige activiteiten in werking.

Onthaaltraject via het Geïntegreerd Breed Onthaal

Aan werkzoekenden die een advies Welzijn krijgen, kan VDAB een onthaaltraject via het Geïntegreerd Breed Onthaal voorstellen. . Via de samenwerking tussen het OCMW, CAW en de Dienst Maatschappelijk Werk van het Ziekenfonds worden de rechten van personen verkend en kan toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening geboden worden. Het Geïntegreerd Breed Onthaal werd in 2023 over heel Vlaanderen uitgerold.

In de periode 2018-2021 liepen hiervoor een aantal pilootprojecten met de doelgroep van werkzoekenden van wie VDAB ook op langere termijn inschat dat betaalde arbeid niet mogelijk is. Het Steunpunt WVG analyseerde deze trajecten. Lees het rapport(opent in nieuw venster) of de samenvatting(opent in nieuw venster).

Infosessies 24 november 2022

Op 24 november organiseerden het Departement WSE, het Departement WVG en VDAB een aantal infosessies naar aanleiding van de definitieve goedkeuring van het uitvoeringsbesluit en de lancering van de tender en oproepen voor de activeringstrajecten.

U vindt hier de presentaties en opnames van deze infosessies.