Gedaan met laden. U bevindt zich op: Preventieadviseur niveau 3

Preventieadviseur niveau 3

Opleidingsverstrekker

PREVOM

Registratienummer

ODB-1002616

Geregistreerd

op: 13 maart 2023

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 40 uur

Eindbeoordeling voorzien: ja

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://prevom.be/opleiding-paiii/opent in nieuw venster

Doelgroep

Leden van de hiërarchische lijn, werkgevers, werf- of projectleiders, verantwoordelijken, zelfstandigen, bediendes, personen dewelke interesse hebben op vlak van veiligheid of als preventieadviseur niveau III aan de slag wenst te gaan in een bedrijf.
Voor deze opleiding is er geen voorkennis vereist.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

Module 1 - Basisreglement & structuur
De reglementering en overkoepelende structuur op vlak van veiligheids- en preventiewetgeving in België wordt toegelicht.
We overlopen de verschillende wetgevingen, hoe ze in elkaar passen, alsook het belang van de Codex en de vooropgestelde normen.

Module 2 - Planning & analyse
Een eerste introductie tot het framework van een wettelijk conform preventiebeleid.
We overlopen de verschillende onderdelen van het dynamisch risicobeheersingssysteem, de verplichte plannen (globaal preventieplan / jaaractieplan) en de bijhorende administratieve verplichtingen en vormvereisten.
Daarnaast leert de cursist alle belangrijke methodes, termen en andere overwegingen die nodig zijn om een diepgaande en correcte risicoanalyse uit te voeren.

Module 3 - Beleid inzake brandpreventie
We overlopen uitgebreid de verschillende brandrisico’s die een preventieadviseur kan tegenkomen in het veld, waarna we uitgebreid ingaan op de vorm en het belang van een sterk beleid inzake brandpreventie.

Module 4 - Bijzondere categorieën van werknemers & EHBO
EHBO is een enorm belangrijk deel van een preventiebeleid – elke preventieadviseur doet hun best om ongevallen te voorkomen, maar een zorgvuldig EHBO-beleid is van kritiek belang om de impact van ongevallen op de werkvloer te minimaliseren.
Daarnaast bekijken we waar bijzondere werknemers (zoals stagiairs, jobstudenten, uitzendkrachten, …) wettelijk en praktisch passen in het kader van preventie.

Module 5 - Arbeidsongevallen en statistieken
Inzichten verwerven in de verschillende soorten arbeidsongevallen, hun oorzaak en de gevolgen is belangrijk voor een preventieadviseur.
Onze experts oriënteren de cursisten, en tonen heel wat praktische en concrete voorbeelden om een duidelijk beeld te kunnen vormen van de realiteit op de werkvloer in verschillende sectoren binnen België.

Module 6 - Ergonomie, hygiëne & psychosociale aspecten
Preventie is niet beperkt tot het doen en laten van arbeiders die rechtstreeks in contact komen met risicohoudende apparatuur, agentia en handelingen.
We gaan verder in op de subtielere concepten binnen preventie (ergonomie, hygiëne, psychosociale aspecten) die van belang zijn bij het samenstellen van een preventiebeleid dat ook minder opvallende factoren meeneemt, en respect heeft voor het gevaar van sluipende risico’s zoals bijvoorbeeld een slechte zitpositie of een gebrekkige hygiëne in een gedeelde ruimte.

Module 7 - Fysische factoren & chemische agentia
Chemische agentia spelen een onmisbare rol binnen talloze sectoren en bedrijven in België.
Ze kunnen processen versnellen en het werk vereenvoudigen, maar het is enorm belangrijk om voldoende geduld, precisie en voorzichtigheid aan de dag te leggen.
We overlopen de bestaande risico’s, het preventiekader en de verschillende voorwaarden en wetgevingen die hier rond bestaan.

Module 8 - Opdrachten, verslaggeving en rol van de PA
Wie speelt er nu precies welke rol, en hoe past dit in de praktijk in elkaar?
We overlopen de verplichtingen, samenwerkingsverbanden en verantwoordelijkheden die vorm geven aan een correct en daadkrachtig beleid.

Module 9 - Transport, elektrische gevaren & werken met derden
In deze module kijken we sterk naar de praktijk: we overlopen talloze risico’s en hun bijhorende preventieprofielen binnen de context van de praktijk.

Module 10 - Machines & beschermingsmiddelen
We gaan verder in op de rol die machines spelen in de dagelijkse realiteit van een onderneming, welke risico’s ze met zich meebrengen en hoe een preventiebeleid hier een antwoord op kan voorzien.
We overlopen daarnaast uitgebreid de verschillende vormen van beschermingsmiddelen, en hoe deze in de praktijk een belangrijke factor zijn in de bescherming van zowel werknemers als externen.