Specialisatie bemiddelen in familiezaken
Interactie-Academie vzw
ODB-1002623
op: 13 maart 2023
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 60 uur
Eindbeoordeling voorzien: ja
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Extra informatie: https://opleidingen.interactie-academie.be/opleidingssjabloon/specialisatie-bemiddelen-in-familiezakenopent in nieuw venster
Doelgroep
Degenen die een door de federale bemiddelingscommissie erkende basisvorming Bemiddeling met goed gevolg doorlopen hebben. Zie ook https://www.fbc-cfm.be/nl/search/site/opleiding(opent in nieuw venster)
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Inhoud van de opleiding
Inhoud:
Deze 10-daagse specialisatie wordt gegeven door erkende bemiddelaars met kennis op het gebied van juridische zaken, contracten voor ouderschapsregelingen en familiedynamieken. De opleiding gaat door in de Interactie-Academie, een door de federale bemiddelingscommissie erkende vormingsinstelling.
De inhoud omvat het volgende:
Wanneer partners scheiden, is een heel netwerk betrokken. Het proces wat partners tot ex-partners maakt is grillig en zit vaak vol verwijten. Vragen als wie verantwoordelijk of schuldig is, wie het meeste gekwetst is, maken het vinden van een regeling niet evident. Hoe kan je als bemiddelaar uit deze strijd blijven en recht doen aan de verschillen in tempo, positie en verhaal van elk.
Tijdens de eerste dag staan we stil bij de gevolgen van een relatiebreuk. We focussen ons vooral op wat er allemaal vereffend en verdeeld moet worden en hoe we daarbij gepast kunnen bemiddelen.
Daarna duiken we met een jurist drie dagen in het juridisch en wetgevend kader. Je leert hoe je het juridisch kader ondersteunend kan inzetten om het conflict af te bakenen en aan de slag te gaan met wat vastligt en niet onderhandelbaar is. Hoe kan het juridisch kader voor een bemiddelaar steunend zijn zowel bij partnerscheiding als bij ouderschapsregelingen na scheiding?
Tijdens dag 5 zoomen we in op het conflict in de kamer. Hoe kan je met twee mensen in de kamer zo spreken dat het conflict wordt afgebakend en er ruimte komt om een samenwerkingsovereenkomst op te maken. Je oefent in het voeren van trajectkeuzegesprekken en het maken van een passende settingkeuze.
Daarna volgen er twee dagen waarbij we het luik ouderschap na scheiding op de voorgrond trekken. Hoe kunnen ouders hun ouderschap vorm geven na een scheiding? Hoe kunnen ouders het kind in het vizier houden bij de onderhandelingen? We oefenen ook op de complexere scheidingsprocessen waar er sprake is van hoog conflict.
Tijdens dag 8 staan we stil bij hoe we in bemiddelingscontexten kunnen spreken met kinderen. Hoe kunnen we het kind een stem geven in de conflicten tussen hun ouders?
De voorlaatste dag hebben we het over bredere familiale conflicten, denk aan conflicten tussen broers en zussen, grootouders en kleinkinderen.
Tijdens de laatste dag nemen we de verschillende ingangen van de opleiding samen in een praktijk-evalutatiedag. Er gaat hierbij veel aandacht naar de attitude, valkuilen en sterktes van de bemiddelaar.