Gedaan met laden. U bevindt zich op: Proefdierkunde voor Biotechniekers Categorie B

Proefdierkunde voor Biotechniekers Categorie B

Opleidingsverstrekker

UC Leuven

Registratienummer

ODB-1003770

Geregistreerd

op: 17 juni 2025

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 44 uur

Eindbeoordeling voorzien: ja

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://research-expertise.ucll.be/nl/navormingen/proefdierkunde-laboratory-animal-science-2025opent in nieuw venster

Doelgroep

Studenten die een getuigschrift proefdierkunde voor laboratoriumtechnologen-categorie B, conform het KB van 13-09-04 willen behalen.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

Deze bijscholing is erkend door de FOD Volksgezondheid, Dienst Dierenwelzijn en CITES en leidt tot het getuigschrift of diploma van 'Proefdierkunde voor biotechniekers Categorie B'. Met dit attest zijn werknemers van het niveau bachelor geregulariseerd die tijdens hun werk proefdieren manipuleren.

De cursus 'Laboratoriumdierwetenschappen' draagt bij aan de kwaliteit van onderzoek op/met dieren en aan het welzijn van dieren. Het vergroot de kennis van verschillende aspecten van proefdieren, zoals huisvesting, verzorging, genetische en microbiële kwaliteitscontrole, anesthesie en pijnbestrijding, voeding, experimentele technieken, preventie en behandeling van ziekten, wat bijdraagt aan de betrouwbaarheid en reproduceerbaarheid van de resultaten van een dierproef en aan een vermindering van het ongemak voor dieren die in een experimentele setting worden gebruikt. Voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor de praktische uitvoering van technische ingrepen en experimenten op proefdieren.