Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaamse Rand: een gecoördineerde aanpak over alle domeinen heen Jaarbeeld 2022

Vlaamse Rand: een gecoördineerde aanpak over alle domeinen heen

In het Vlaamse Randbeleid staat samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen en bestuurslagen centraal. Dat beleid wil het groene en Vlaamse karakter van de Rand versterken. In 2022 betekende dit concreet meer oefenkansen voor het Nederlands, een inspiratiedag voor lokale besturen en vergroening van de regio door het aanplanten van bijna 100.000 bomen. Ann Steenwinckel en Lynn Roels van het team Coördinatie Brussel en Vlaamse Rand blikken terug.

Wat is de opdracht van het team Vlaamse Rand?

Ann: “We coördineren het beleid van de Vlaamse Regering in de 19 gemeenten die samen de Vlaamse Rand vormen. Dat doen we op allerlei manieren. We verlenen bijvoorbeeld impulssubsidies aan organisaties en lokale besturen om het Vlaamse en groene karakter te vrijwaren. Met het Vlaams Randfonds ondersteunen we initiatieven die de uitdagingen in de Vlaamse Rand aanpakken. Het gaat dan bijvoorbeeld over projecten die de druk in de Rand op onderwijs en open ruimte verminderen. Zoals de inzet van schoolondersteuners of stimuli voor streekontwikkeling in de Zennevallei.”

Lynn: “Daarnaast zorgen we voor een gecoördineerde aanpak over alle domeinen heen. Actuele en nauwkeurige data zijn van grote waarde in een snel veranderende regio als de Vlaamse Rand. Daarom verzamelen en ontsluiten we die relevante cijfers om bijvoorbeeld het wetenschappelijk onderzoek over de regio te stimuleren. We brengen ook spelers uit het brede werkveld samen, bijvoorbeeld op ons jaarlijks colloquium ‘Stand van de Rand’. Voor de editie van 2022 verzamelden ongeveer 50 beleidsmakers en andere geïnteresseerden in de Plantentuin van Meise.”

Het gebruik van het Nederlands stimuleren als voertaal is een thema dat sterk leeft in de regio.

Lynn Roels

team Coördinatie Brussel & Vlaamse Rand

Julie zetten sterk in op netwerkvorming?

Lynn: “Ja, dat klopt. De specifieke uitdagingen van de Rand doorkruisen verschillende beleidsdomeinen: van onderwijs, welzijn en samenleven tot omgeving en mobiliteit. Daarom moeten we onze partnerschappen goed onderhouden en versterken. Zo werken we nauw samen met vzw ‘de Rand’. Dat is een extern verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overheid dat het Vlaams Randbeleid heel concreet vorm geeft op het terrein. Zij beheren bijvoorbeeld de gemeenschapscentra in de faciliteitengemeenten en zorgen voor een uitgebreid ondersteuningsaanbod om het Nederlands te oefenen in de vrijetijd (in sportclubs, jeugdwerk, …)”

Ann: “Een ander belangrijk beleidsinstrument is het Ambtelijk Coördinatieplatform ‘Stand van de Rand’ om de uitdagingen in de Vlaamse Rand gecoördineerd aan te pakken. Concreet gaat het om een samenwerking tussen de beleidsdomeinen omgeving, MOW, onderwijs, welzijn en wonen. Die volgen we op met 23 projectfiches die we jaarlijks actualiseren. De aanleg van het fiets-Gen is 1 van hun lopende projecten. Dat is een fietsnetwerk in de Rand en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, naar analogie met het gewestelijk expresnet voor de trein.”

Welk thema was in 2022 belangrijk in de Rand?

Lynn: “Het gebruik van het Nederlands stimuleren als voertaal is een thema dat sterk leeft in de regio. We organiseerden in mei 2022 een 1ste inspiratiedag om goede praktijken en expertise te delen. De klemtoon lag op het stimuleren van het Nederlands bij kinderen, tieners en jongeren in de vrije tijd. Hoe zorg je er als lokaal bestuur voor dat het Nederlands een plaats krijgt in de vrije tijd van anderstalige kinderen? Hoe maak je die oefenkansen in de vrije tijd kwalitatief? Dat kwam allemaal aan bod, terwijl lokale besturen, vzw’s en partnerorganisaties ideeën uitwisselden met elkaar. We organiseerden die inspiratiedag samen met vzw ‘de Rand’, het Toekomstforum Halle-Vilvoorde en RINGtv.”

Inhoud is aan het laden

Reportage over de inspiratiedag in ‘Over de Rand’ (RINGtv)

Ook vergroening is een belangrijk thema?

Lynn: “Een groene en leefbare Rand is inderdaad 1 van de hoofddoelstellingen van het Vlaamse Randbeleid. De Rand heeft een bevolkingsdichtheid van 918 inwoners per m², tegenover een Vlaams gemiddelde van 488 inwoners per m². Ook het aandeel bebouwde oppervlakte ligt met 41% van de totale oppervlakte veel hoger dan de 29% voor heel Vlaanderen. De Vlaamse Regering maakt deze regeerperiode veel middelen vrij voor projecten die zorgen voor meer groen in de regio. Dat gebeurt door bossen, natuurgebieden en parken aan te kopen en publiek toegankelijk te maken.”

Vrijwilligers hebben de afgelopen 2 winters meer dan 23.000 bomen geplant in de Groene Rand.

Ann Steenwinckel

team Coördinatie Brussel & Vlaamse Rand

Ann: “Zelf lanceerden we de overheidsopdracht ‘Vlaamse Rand Boomt’ waarbij we burgers, scholen en lokale besturen betrekken om 70.000 bomen te planten in de brede Vlaamse Rand en we financierden de boomplantactie van de Bûûmplanters. Zij plantten 1 boom voor iedere deelnemende fietser en wandelaar aan het Gordelfestival. Vrijwilligers plantten de afgelopen 2 winters al meer dan 23.000 bomen in de Groene Rand.”

Lees wat je zelf kan doen voor meer groen in de Rand