Gedaan met laden. U bevindt zich op: Studienamiddag in teken van gender in lokale politiek Nieuwsberichten van Binnenlands Bestuur

Studienamiddag in teken van gender in lokale politiek

Nieuwsbericht
27 oktober 2023

De jaarlijkse Studienamiddag ‘Lokaal bestuur door een academische bril’ van het Agentschap Binnenlands Bestuur op woensdag 13 december plaatst dit jaar vrouwelijke politici in de schijnwerpers nu de lokale verkiezingen van 2024 dichterbij komen.

Vrouwen en lokale verkiezingen

Dr. Robin Devroe, senior onderzoeker aan de Universiteit van Gent, trapt de studienamiddag af. Zij deelt de bevindingen uit haar onderzoek over gender en politieke representatie. Ze richt zich op de obstakels die vrouwen ondervinden tijdens het kandidaatstellingsproces, de selectieprocedures en de verkiezingen. Tegelijk zal ze de brug maken naar de afschaffing van de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen. Na de toelichting volgt een panelgesprek over de genderbarrières in de politiek.

Scriptieprijs Binnenlands Bestuur ‘Guido Decoster’

Traditiegetrouw eindigt de studiedag met de uitreiking van de Scriptieprijs ‘Guido Decoster’. Jaarlijks reikt het Agentschap Binnenlands Bestuur die prijs uit voor de beste masterproef over binnenlands bestuur of lokale democratie.

Guido Decoster is de voormalige administrateur-generaal van ABB. Hij was bepalend voor de uitbouw van het binnenlands bestuur in Vlaanderen en stond altijd ten dienste van het algemeen belang. Hij erkende het belang van academische kennis binnen het agentschap, want nieuw wetenschappelijk onderzoek zorgt voor een frisse kijk op het beleid. Hij was een voorbeeld en inspiratiebron voor velen.

Fysiek of hybride

Deelnemen is gratis. Je kan je inschrijven tot en met woensdag 6 december. Net als vorig jaar heb je de keuze om er fysiek bij te zijn in Brussel of om de studiedag hybride te volgen met jouw computer of smartphone.

Het agentschap raadt je aan om fysiek deel te nemen zodat je kan bijpraten met de experten van ABB of om hen te leren kennen.