Vervoerregio Brugge
In 2018 besliste de Vlaamse overheid dat gemeentebesturen meer zelf kunnen beslissen hoe ze ‘hun’ mobiliteit organiseren. Maar omdat verkeer natuurlijk niet stopt aan de grens van een gemeente werd Vlaanderen hiervoor opgedeeld in 15 zogenaamde vervoerregio’s. In deze vervoerregio’s of VVR’s werken verschillende gemeenten samen een mobiliteitsplan uit, specifiek voor hun regio. Vervoerregio Brugge is één van die regio’s.
Bekijk het webinar over het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan
Het Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan van vervoerregio Brugge wordt mondeling toegelicht in een driedelig webinar door Hannelore Deblaere (co-voorzitter Vervoerregio Brugge en vertegenwoordiger Departement MOW) en mobiliteitsexpert Tim De Roeck onder leiding van gespreksleider Mike Van Acoleyen.
- Wil je meer weten over de context en de opbouw van het plan? Bekijk deel 1 van het webinar(opent in nieuw venster).
- Wil je meer weten over de uitgangspunten en basisconcepten van het plan? Bekijk deel 2 van het webinar(opent in nieuw venster).
- Wil je kennismaken met enkele thema’s van het plan? Bekijk deel 3 van het webinar(opent in nieuw venster).
Uitdagingen
Maak kennis met basisbereikbaarheid en de uitdagingen voor de Vervoerregio Brugge in deze video.
Over de vervoerregio Brugge
De vervoerregio Brugge beslaat zo’n 620 km² en bestaat uit 9 gemeenten. Er wonen om en bij de 260.000 mensen waarvan bijna de helft op het grondgebied van de stad Brugge. De 98.000 arbeidsplaatsen die de regio telt, zijn voornamelijk te vinden in de stad Brugge. Toch hebben ook de andere steden en gemeenten over het algemeen een jobratio die hoger ligt dan het Vlaamse gemiddelde. Dat betekent dat heel wat werknemers uit andere vervoerregio’s in de Vervoerregio Brugge komen werken.
De vervoerregio Brugge is een zinderende regio met enkele speciale uitdagingen. Brugge valt, als centrumstad van deze regio, te beschouwen als een economisch knooppunt. De zeehaven van Zeebrugge, een haven van Vlaams belang, zorgt voor heel wat logistiek verkeer.
De kustgemeenten Blankenberge, Knokke-Heist en Zeebrugge zorgen in het toeristisch seizoen voor een aparte dynamiek. De historische centra van Brugge en Damme zijn dan weer het hele jaar rond toeristische trekpleisters. Gemeenten als Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem profiteren van het uitstekende bereikbaarheidspotentieel van de E40 en de E403 en zijn uitgegroeid tot middelgrote gemeenten met heel wat bedrijvigheid. Ingeklemd tussen Brugge en de kuststrook vind je de poldergemeente Zuienkerke.
De snel- en autowegen E40, E403, A11, N31 en N49 én de spoorlijn 50A Brussel-Oostende, met vertakkingen naar 51 Blankenberge, 51A Zeebrugge en 51B Knokke-Heist en spoorlijn 66 Brugge-Kortrijk, doorkruisen de regio. Parallel met de kustlijn liggen de Koninklijke Baan en de tramsporen. De stedelijke ringweg R30 rond Brugge volgt, samen met de Ringvaart het tracé van de vesten van de stad en sluit aan op de historische steenwegen die de verbinding met de overige kernen maken. Die Ringvaart verbindt, met het Boudewijnkanaal (Brugge - Zeebrugge) en het kanaal Gent-Brugge, de haven van Zeebrugge met Gent. Andere waterwegen zijn het kanaal Gent-Oostende en het Schipdonkkanaal, het afleidingskanaal van de Leie.
De vervoerregio Brugge is dus een unieke regio met heel uiteenlopende uitdagingen. Hoe die uitdagingen op een goede en gestructureerde manier aangepakt kunnen worden, is een belangrijke vraag.
Officiële documenten
- Stap ->
De vervoerregioraad stelt een mobiliteitsplan op voor de hele regio. Dit plan legt de globale mobiliteitsvisie voor een langere termijn vast voor de vervoerregio en dat voor alle vervoersmodi.
Vervoerregioraad Brugge heeft op 21 februari 2020 de oriëntatienota goedgekeurd. De oriëntatienota is een eerste stap in de opmaak van het regionaal mobiliteitsplan. De oriëntatienota beschrijft hoe onze mobiliteit georganiseerd is, hoe de bestaande netwerken gebruikt worden, hoe we ons verplaatsen, welke verplaatsingsrelaties er zijn, …
Ook knelpunten en sterktes komen aan bod. Kortom, de oriëntatienota geeft een beeld van de bestaande toestand van mobiliteit in onze regio.
Oriëntatienota(PDF bestand opent in nieuw venster)
In de tweede fase – de synthesefase – bepalen we de doelstellingen en schetsen we het gewenste toekomstscenario. Dat doen we samen met de gemeenten en de regionale beleidsactoren, met input van burgers en stakeholders. Het resultaat wordt gebundeld in de synthesenota, die zal bestaan uit 2 elementen: de visienota en de netwerken.
De visienota geeft aan welke richting we uit willen als vervoerregio. Die visienota zal als basis dienen voor het milieuonderzoek. Het is belangrijk om voor de verdere uitwerking van het RMP en dus ook het opmaken van het actieplan te kunnen terugvallen op een solide, gedragen basis. Aangezien de visienota aangeeft hoe de vervoerregio de mobiliteit in de toekomst ziet, vormt het dus ook de basis voor het actieplan.
Op de vervoerregioraad van 27 juni 2022 werd de visienota gevalideerd door de leden van de vervoerregioraad.
- Stap ->
De vervoerregio Brugge heeft op maandag 23 november 2020 het nieuwe vervoerplan voor de regio definitief goedgekeurd. De Lijn en de Vlaamse overheid nemen de implementatie van dit plan nu verder op zich.
Maak kennis met de speerpunten van het OV-plan
Het openbaar vervoerplan werd in mei 2020 voorlopig goedgekeurd en heeft de afgelopen maanden de goedkeuring gekregen van de gemeenteraden uit de vervoerregio. “Met de definitieve goedkeuring sluiten we een fase van intens overleg af tussen de lokale besturen, De Lijn en de andere Vlaamse partners die in dit proces betrokken zijn. Ik ben tevreden over de rol die de steden en gemeenten uit de regio in dit debat gespeeld hebben. De steun vanuit de gemeenteraden laat ons nu toe dit plan definitief goed te keuren en uit te rollen”, zegt Dirk De fauw, burgemeester van Brugge en namens de gemeenten voorzitter van de vervoerregioraad.
Stevig netwerk dat rekening houdt met stijging in gebruik openbaar vervoer
De vervoerregio Brugge ging, net als de andere vervoerregio’s, aan de slag met duidelijke spelregels voor de opmaak van dit openbaar vervoerplan. “Voor het nieuwe netwerk werd een budget van zo’n 30 miljoen euro vanuit Vlaanderen ter beschikking gesteld. Hoewel budgetneutraliteit een belangrijke randvoorwaarde was, zijn we er toch in geslaagd een stevig netwerk uit te tekenen. De Lijn heeft de impact daarvan in de loop van de zomer berekend en verwacht een stijging van het gebruik met 4,2%”, zegt Hannelore Deblaere, covoorzitter van de vervoerregio.De belangrijkste speerpunten van het regulier net
Het openbaar vervoerplan treedt in werking op 1 januari 2022. De belangrijkste speerpunten zijn:
- een busnetwerk dat zowel qua reiswegen als qua dienstregeling beter wordt afgestemd op het treinnetwerk van de NMBS en inspeelt op de effectieve vervoersvraag tussen kernen;
- inzetten op sterke stamassen, dus hogere frequenties op die assen waar de grootste verplaatsingsstromen worden vastgesteld, zowel tijdens weekdagen als in het weekend;
- het bundelen van een aantal buslijnen op grote assen waardoor frequenter, maar ook sneller gereisd kan worden;
- een geïntegreerd avond- en nachtnet met latere ritten op de sterke stamassen binnen stad Brugge en in de regio.
Voor de vervoerregio Brugge is op die manier een radiaal netwerk uitgetekend met een sterke focus op bundeling van lijnen op de invalswegen van en naar Brugge. Zo ontstaan sterke stamassen vanuit Sijsele, Beernem en Oedelem, Oostkamp, Zedelgem en Loppem, Jabbeke, Blankenberge en Knokke-Heist. Die sterke stamassen worden aangevuld met specifieke functionele lijnen en ritten die vooral rijden tijdens de spitsuren in functie van woon-school- en woon-werkverkeer.
Ook het stedelijk openbaar vervoer van Brugge is volledig hertekend. Er is uitdrukkelijk gekozen om een aantal sterke bundels te creëren op een aantal radiale invalswegen door combinatie van stads- en streeklijnen. Binnen de stadsgrens kunnen daardoor frequenties van 10 of 15 minuten gerealiseerd worden op de invalswegen. Daarnaast zijn ook nog een aantal meer ontsluitende stadslijnen ingetekend die zorgen voor de ontsluiting van de Brugse wijken en geënt zijn op ’t Zand en het Station.
Ook de centrumbediening zal er in de toekomst totaal anders uitzien met specifieke centrumlijnen die vanuit specifieke eindpunten (met een belangrijke relatie met het centrum) door het centrum zullen rijden.
Het avond- en het nachtnet in de Brugse regio wordt een verlengde van het reguliere netwerk. Er zijn geen afzonderlijke reiswegen meer, en ook geen andere lijnnummers voor de avondbediening. Op de belangrijkste stamassen wordt een verlengd aanbod voorzien.
Vervoer op maat via vier sporen
Lacunes in het regulier net worden ingevuld met het zogenaamde vervoer op maat. Voor de plaatsen die niet of minder goed gedekt zijn door het treinnet en het reguliere busnet biedt het vervoer op maat flexibele en vraaggestuurde oplossingen. Elke vervoerregio krijgt daarvoor middelen ter beschikking vanuit Vlaanderen. Dit systeem van vervoer op maat gaat ook in werking op 1 januari 2022. Het aanbod aan vervoer op maat in de Brugse regio is zeer breed.
Vervoerregio Brugge heeft een concept van vervoer op maat uitgewerkt geënt op 4 sporen- Flexvervoer
Om de ‘witte vlekken’ in het vervoerssysteem kwaliteitsvol te kunnen ontsluiten, is een vraagafhankelijk systeem van flexibel vervoer voorzien. Dat vervoer richt zich zowel naar de open gebruiker als naar de doelgroepgebruikers (vervoer van personen met een rolstoel en vervoer van personen die begeleiding nodig hebben). - Deelmobiliteit
Deelmobiliteit is een belangrijke pijler in het vervoerplan. Er wordt geïnvesteerd om zowel fiets- als autodeelsystemen regiobreed uit te rollen. - Semi-flex vervoer naar specifieke attractiepolen
Specifieke attractiepolen, zoals de haven, het Zwin, Ramskapelle in combinatie met het AZ Zeno en de stad Damme (in functie van toeristisch verkeer), kunnen vraagafhankelijk ontsloten worden. - Aanvullende vaste lijnen
Voor een aantal specifieke verbindingen wordt een vaste lijn voorzien, onder meer voor de relatie Brugge – Zeebrugge en de zuidelijke ontsluiting van de vervoerregio tussen de stations Torhout en Beernem. De centrumbus van Blankenberge blijft ook behouden.
Bij de start van de zomer van 2020 werd door de Vlaamse Regering bijkomend budget voor vervoer op maat toegekend aan de vervoerregio Brugge. Het aanbod binnen de vervoerregio werd hiermee verhoogd met o.a. een uitbreiding van het budget voor flexvervoer (o.a. voor de gebruikers van de Zeebruggebus), een uitbreiding van het systeem van nachtvervoer en een bijkomende autodeellocatie.
Basisbereikbaarheid: een vraaggestuurde mobiliteitsvisie vanuit 15 vervoerregio’s
Vervoerregio Brugge bestaat sinds 2019 en is een van de 15 vervoerregio’s die werd opgericht in het kader van basisbereikbaarheid, de nieuwe Vlaamse visie op mobiliteit. Basisbereikbaarheid vertrekt vanuit een vraaggestuurd mobiliteitsaanbod en zet in op combimobiliteit: het combineren van verschillende vervoermiddelen. Vlaanderen versterkt daarvoor onder meer het openbaar vervoersaanbod op overbevraagde lijnen en bouwt onderbenutte lijnen af. Die oefening zorgt voor meer comfort op drukke lijnen en zet de beschikbare middelen voor mobiliteit in Vlaanderen optimaal in. Basisbereikbaarheid ondersteunt tegelijk de Vlaming om alle beschikbare vervoersopties te verkennen en te gebruiken: openbaar vervoer, fiets, wagen, deelsystemen, … Zo bouwen we samen aan de modal shift in Vlaanderen.De vervoerregio Brugge bestaat uit de steden en gemeenten Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke. In de vervoerregioraad Brugge zijn alle gemeenten vertegenwoordigd, alsook de Vlaamse overheid, het provinciebestuur en NMBS/Infrabel. Deze raad is het officieel overlegplatform dat de korte en lange termijnbeleidsvisie inzake mobiliteit voor de hele regio moet vaststellen.
Vervolgtraject
Het definitief goedgekeurde openbaar vervoerplan zal nu verder uitgewerkt worden door De Lijn en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid. De bedoeling is om het nieuwe netwerk tegen 1 januari 2022 operationeel te hebben. De komende maanden wordt daarom samen met de gemeenten gewerkt aan de praktische kant van het nieuwe netwerk zoals haltelocaties, doorstroming, toegankelijkheid, …De vervoerregio Brugge werkt daarnaast verder aan het opstellen van een mobiliteitsplan op de lange termijn. Daarin wordt de gezamenlijke toekomstvisie op mobiliteit voor de hele regio vastgelegd, rekening houdend met alle vervoermiddelen.
De vervoerregioraad Brugge bestaat uit :
Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke, Departement MOW, departement MOW- afdeling AMT, departement MOW – afdeling MDK, het AWV, De Lijn, De Vlaamse Waterweg, NMBS, Infrabel, WVI, de Provincie West-Vlaanderen, MBZ (Haven Zeebrugge) en departement OMG
Openbaar vervoerplan 2020(PDF bestand opent in nieuw venster)
Openbaar vervoerplan 2020 - bijlage 1: kaarten KN-AN(PDF bestand opent in nieuw venster)
Openbaar vervoerplan 2020 - bijlage 3: overzicht KN-AN(Excel bestand)
Openbaar vervoerplan 2020 - bijlage 4: mobipunten(Excel bestand)
Plan-Mer
In het kader van de opmaak van het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) voor de vervoerregio Brugge wordt een plan-MER opgemaakt krachtens het ‘Besluit van de Vlaamse Regering van 20 november 2020 over de regionale mobiliteitsplannen met integratie van de milieueffectrapportage’. De milieubeoordeling verloopt in verschillende fases.
De Nota Inhoudsafbakening (NIA) brengt de adviesinstanties op de hoogte van het voornemen om een strategisch plan-MER voor het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) voor de vervoerregio Brugge op te stellen en vormt ook een uitnodiging om mee te denken over de gewenste inhoud van het milieueffectrapport, over de effecten die kunnen samenhangen met het plan, en over de manier waarop de effecten bestudeerd worden. De Nota Inhoudsafbakening beschrijft kort de opzet en ambities van het Regionaal Mobiliteitsplan en de verschillende alternatieven voor dat plan. De inhoudsafbakening geeft op hoofdlijnen aan wat zal onderzocht worden in het plan-MER, en hoe dat zal gebeuren. Het opmaken en voorstellen van deze inhoudsafbakening is de eerste formele stap in de MER-procedure.
Vervoerregio Brugge verstuurde de Nota inhoudsafbakening (NIA) op 12 september 2022 naar de verschillende adviesinstanties. Raadpleeg hieronder de ontvangen adviezen op de NIA per adviesinstantie.
- Advies Agentschap Zorg en Gezondheid(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Departement Landbouw en Visserij(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Departement Omgeving - Vlaamse Milieumaatschappij (Luchtbeleid)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Infrabel(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Jabbeke(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies NMBS(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Port of Antwerp(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Vlaamse Milieumaatschappij (Waterbeleid)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Zuienkerke(PDF bestand opent in nieuw venster)
Na de adviesronde werd de Nota Inhoudsafbakening (NIA) bijgewerkt, rekening houdend met de binnengekomen adviezen.
Het Team Mer (Departement Omgeving van de Vlaamse overheid) deed een kwaliteitsbeoordeling van het voorstel tot inhoudsafbakening van het plan-MER (NIA) en de wijze waarop is omgegaan met de adviezen die daarop zijn verleend in het kader van opmaak van het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) voor de vervoerregio Brugge.
in opmaak
Verslagen vervoerregioraad Brugge
- Stap 2019
- Verslag VVR Brugge - 8 april 2019(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 24 juni 2019(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 28 oktober 2019(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 25 november 2019(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 16 december 2019(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Stap 2020
- Verslag VVR Brugge - 27 januari 2020(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 27 april 2020(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 25 mei 2020(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 28 september 2020(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 26 oktober 2020(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 15 december 2020(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Stap 2022
- Verslag VVR Brugge - 31 januari 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 16 maart 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 3 mei 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 30 mei 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 27 juni 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 26 september 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 24 oktober 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verslag VVR Brugge - 19 december 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Participatietraject
- Stap 28/112019
Mensen met een mobiliteitsbeperking en vertegenwoordigers van organisaties die het voor hen opnemen gingen in dialoog rond de uitdagingen voor mobiliteit.
- Stap 17/12020
Jongeren gingen in dialoog rond de uitdagingen voor mobiliteit.
- Stap 29/12020
Op een startmoment kregen stakeholders en raadsleden informatie over de doelstellingen van de vervoerregio en het verloop van het beleidsplantraject.
- Stap 15/42020
Stakeholders werden geïnformeerd over het OV-plan en konden feedback geven op de verschillende initiatieven en acties.
- Stap 14/72020
5.000 burgers werden uitgenodigd om een enquête in te vullen over mobiliteit.
- Stap 16/112020
- Stap 3/122020
De stakeholders krijgen verschillende denksporen toegelicht en gaan in dialoog rond beleidsrichtingen over ruimte en mobiliteit, fiets en veiligheid, wagen en vracht; openbaar vervoer.
- Stap 3/122020
- Stap 24/22021
- Stap 18/32021
- Stap 6/92022
- Stap 12/122022
- Stap 3/12023
- Stap 2/52023
- Stap 22/62023
Wat denk je over onze plannen voor mobiliteit in Vervoerregio Brugge?
Openbaar Onderzoek
Het openbaar onderzoek over het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het Ontwerp plan-MER voor de vervoerregio Brugge liep van 31 mei tot en met 29 juli 2023. Alle info vindt u op vlaanderen.be/openbaar-onderzoek-vervoerregio-brugge .
Er werd tijdens de periode van openbaar onderzoek ook een Infocafé georganiseerd en een brochure verdeeld.
- Bekijk de Brochure ‘Mobiliteit van de toekomst’(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Bekijk een mondelinge toelichting van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Brugge in een driedelig webinar:
- Wil je meer weten over de context en de opbouw van het plan? Bekijk deel 1 van het webinar(opent in nieuw venster).
- Wil je meer weten over de uitgangspunten en basisconcepten van het plan? Bekijk deel 2 van het webinar(opent in nieuw venster).
- Wil je kennismaken met enkele thema’s van het plan? Bekijk deel 3 van het webinar(opent in nieuw venster).
Hebt u vragen voor ons?
Stel uw vraag via vervoerregio.brugge@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Contact
VERVOERREGIO BRUGGE | |
VAC Brugge Koning Albert I-laan 1-2, bus 81 8200 Brugge vervoerregio.brugge@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) | |
Voorzitters | |
Dirk De Fauw dirk.defauw@brugge.be(opent in uw e-mail applicatie) | Stad Brugge Voorzitter |
Hannelore Deblaere hannelore.deblaere@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) | Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) Voorzitter |
Team MOW | |
Sylvie Decloedt T 050 24 80 00 sylvie.decloedt@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) | Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Regiomanager |
Anneleen De Schrijver T 059 56 53 05 anneleen.deschrijver@delijn.be(opent in uw e-mail applicatie) | De Lijn Vervoerregiomanager |
Sven Hoverbeke T 059 56 53 07 sven.hoverbeke@delijn.be(opent in uw e-mail applicatie) | De Lijn Vervoerregiodeskundige |
Sofie Pauwels T 059 29 59 31 sofie.pauwels@vlaamsewaterweg.be(opent in uw e-mail applicatie) | De Vlaamse Waterweg nv Districtshoofd Kanalen West |