Vervoerregio Leuven
De Vervoerregio Leuven is één van de 15 vervoerregio’s in Vlaanderen. Binnen de Vervoerregio Leuven bundelen 31 steden en gemeenten, de Vlaamse overheid (De Lijn, AWV, MOW, De Vlaamse Waterweg en de Werkvennootschap) en andere partijen (Provincie, NMBS, Infrabel, Interleuven, …) de krachten om aan de mobiliteit van de toekomst te werken.
Officiële documenten
- Stap ->
De vervoerregio Leuven heeft op 13 oktober 2020 het korte termijnplan vastgesteld voor alle buslijnen van het openbaar vervoer en het concept voor het vervoer op maat.
Basisnota OV-plan VVR Leuven(PDF bestand opent in nieuw venster)
Netplan OV-plan VVR Leuven(PDF bestand opent in nieuw venster)
Nachtnet OV-plan VVR Leuven(PDF bestand opent in nieuw venster)
Schema OV regio VVR Leuven(PDF bestand opent in nieuw venster)
Schema OV stadsnet VVR Leuven(PDF bestand opent in nieuw venster)
VOM-nota OV-plan VVR Leuven(PDF bestand opent in nieuw venster)
Schema VOM regio VVR Leuven(PDF bestand opent in nieuw venster)
Overzicht buslijnen OV-plan VVR Leuven(opent in nieuw venster)
- Stap ->
Het regionaal mobiliteitsplan legt de globale mobiliteitsvisie voor een lange termijn vast voor de vervoerregio, en dat voor alle vervoersmodi. Dit plan doet onder andere uitspraken over de belangrijke mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoernetwerk uit en werkt maatregelen uit voor de verbetering van de doorstroming, het verhogen van de verkeersveiligheid en het realiseren van een volwaardig fietsbeleid.
Oriëntatienota VVR Leuven(PDF bestand opent in nieuw venster)
Bijlage beleidscontext oriëntatienota(PDF bestand opent in nieuw venster)
Synthesenota VVR Leuven(PDF bestand opent in nieuw venster)
Krachtlijnen Regionaal Mobiliteitsplan(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Stap ->
De gids dompelt u onder in de terminologie van de vervoerregio en geeft uitleg over de mobiliteitsvisie van Vlaanderen, waarbij basisbereikbaarheid centraal staat. Ze geeft ook toelichting over de vervoerregio, de vervoerregioraad en het regionaal mobiliteitsplan en wat dit allemaal betekent voor de vervoerregio Leuven.
Verslagen vervoerregioraad Leuven
- Stap 2022
Verslag VVR Leuven - 16 februari 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Leuven - 26 april 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Leuven - 29 juni 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Leuven - 20 september 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Leuven - 21 december 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Participatie
Om een realistisch regionaal mobiliteitsplan uit te werken zijn ideeën, suggesties, visies, bekommernissen, enz. van onze stakeholders essentieel in het hele proces. Onder stakeholders verstaan we alle bij het mobiliteitsplan voor de Vervoerregio Leuven betrokken actoren, zowel georganiseerde als niet-georganiseerde. Een stakeholder kan met andere woorden een organisatie zijn die zich met mobiliteit bezig houdt, maar ook een gewone burger, een agentschap, …
In het proces voor de opmaak van het regionaal mobiliteitsplan voorzien we vijf sporen waarlangs verschillende stakeholders geïnformeerd en betrokken worden. Bekijk hier het schematisch overzicht van de verschillende participatiemomenten(PDF bestand opent in nieuw venster).
- Spoor 1: Lokale en bovenlokale overheden: De lokale en bovenlokale overheden worden betrokken via de vervoerregioraad en werkbanken waar ruimte is voor diepgaander overleg.
- Spoor 2: Belangengroepen en middenveldorganisaties: De middenveldorganisaties en belangengroepen vormen onze ogen en oren op het terrein, hun lokale expertise is dus ook onmisbaar bij de opmaak van het regionaal mobiliteitsplan. Wie nauw betrokken wil worden, kan input geven tijdens de werkbanken. Wie enkel geïnformeerd wil worden, kan deelnemen aan de klankbordgroepen.
- Spoor 3: (Academische) Experten met bovenlokale kennis: Om de dynamiek te bevorderen, nodigen we experten uit. Deze experten zijn onafhankelijk van het studieteam en kunnen net zoals de belangengroepen en middelveldorganisaties deelnemen aan de werkbanken of de klankbordgroepen om vernieuwende ideeën en concepten aan te bieden en de discussies te voeden.
- Spoor 4: Het brede publiek: Om de noden en wensen van inwoners te kennen, organiseren we brede publieksmomenten. Het doel ervan is om inwoners te consulteren en informeren over het voorgestelde mobiliteitsbeleid. Dat doen we aan de hand van digitale en fysieke infosessies.
- Spoor 5: Gemeenteraadsleden: In het vijfde spoor betrekken we de gemeenteraadsleden van de Vervoerregio Leuven. De raadsleden worden geïnformeerd via nieuwsbrieven en we gaan in het najaar van 2022 met hen in gesprek.
Participatienota
- Participatienota (2019(PDF bestand opent in nieuw venster))
- Aangepaste participatienota (2022)(PDF bestand opent in nieuw venster)
Participatietraject
- Doorlopend: nieuwsbrieven voor (boven)lokale overheden, belangengroepen en middenveldorganisaties, experten en gemeenteraadsleden.
- Doorlopend: om de 2 à 3 maanden worden werkbanken georganiseerd voor lokale en bovenlokale overheden, belangengroepen en middenveldorganisaties en experten.
- Stap 19/112019
- Stap 10/22020
In de klankbordgroepen worden belangengroepen, middenveldorganisaties en experten met bovenlokale kennis uitgenodigd om zich te informeren over de vervoerregio.
Bekijk hier het verslag van de eerste klankbordgroep(PDF bestand opent in nieuw venster).
- Stap 11/62020
In de klankbordgroepen worden belangengroepen, middenveldorganisaties en experten met bovenlokale kennis uitgenodigd om zich te informeren over de vervoerregio.
Bekijk hier het verslag van de tweede klankbordgroep(PDF bestand opent in nieuw venster).
- Stap 3/122020
In de klankbordgroepen worden belangengroepen, middenveldorganisaties en experten met bovenlokale kennis uitgenodigd om zich te informeren over de vervoerregio.
Bekijk hier het verslag van de derde klankbordgroep(PDF bestand opent in nieuw venster).
- Stap 15/112020
Tussen 15 november 2020 en 1 maart 2021 vulden maar liefst 1.580 inwoners en bezoekers van de Vervoerregio Leuven de online bevraging in. Op basis van de input van 1.580 inwoners en bezoekers van de Vervoerregio Leuven, kunnen we de scenario’s voor het regionale mobiliteitsplan nu verder uitwerken.
Bekijk hier de resultaten van de enquête(PDF bestand opent in nieuw venster). De rapportage vat de inzichten van alle respondenten per subregio samen.
- Stap 1/122020
De Vervoerregio Leuven wenst een regionaal mobiliteitsplan uit te werken met voeling met de realiteit. De ideeën, suggesties, visies, bekommernissen, enz. van alle belanghebbenden zijn dan ook essentieel in het hele proces. Van 1/12/2020 tot 30/04/2021 was er een interactieve video beschikbaar voor het brede publiek. Daarin werden de plannen voor het regionaal mobiliteitsplan verduidelijkt. Deze werd tussen 01/12/2020 en 30/04/2021 1812 keer bekeken.
- Stap 24/12022
In de klankbordgroepen worden belangengroepen, middenveldorganisaties en experten met bovenlokale kennis uitgenodigd om zich te informeren over de vervoerregio.
(geen verslag beschikbaar)
- Stap 4/102022
Gedurende vier avonden in oktober vonden infosessies plaats waarvoor raadsleden zich konden inschrijven. De doelstelling was om de gemeenteraadsleden enerzijds te informeren over de stand van zaken en het proces, maar anderzijds hen te raadplegen over de verschillende modi die besproken worden in het duurzaam scenario, namelijk fiets, openbaar vervoer, wegencategorisering en logistiek.
Lees hier het verslag over de infosessies met gemeenteraadsleden(PDF bestand opent in nieuw venster).
Plan-MER
In het kader van de opmaak van het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) voor de vervoerregio Leuven wordt een plan-MER opgemaakt krachtens het ‘Besluit van de Vlaamse Regering van 20 november 2020 over de regionale mobiliteitsplannen met integratie van de milieueffectrapportage’. De milieubeoordeling verloopt in verschillende fases.
De Nota Inhoudsafbakening (NIA) brengt de adviesinstanties op de hoogte van het voornemen om een strategisch plan-MER voor het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) voor de vervoerregio Leuven op te stellen en vormt ook een uitnodiging om mee te denken over de gewenste inhoud van het milieueffectrapport, over de effecten die kunnen samenhangen met het plan, en over de manier waarop de effecten bestudeerd worden. De Nota Inhoudsafbakening beschrijft kort de opzet en ambities van het Regionaal Mobiliteitsplan en de verschillende alternatieven voor dat plan. De inhoudsafbakening geeft op hoofdlijnen aan wat zal onderzocht worden in het plan-MER, en hoe dat zal gebeuren. Het opmaken en voorstellen van deze inhoudsafbakening is de eerste formele stap in de MER-procedure.
Vervoerregio Leuven verstuurde de Nota inhoudsafbakening (NIA) op 29 augustus 2022 naar de verschillende adviesinstanties. Raadpleeg hieronder de ontvangen adviezen op de NIA per adviesinstantie.
- Advies Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Agentschap Natuur en Bos(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Agentschap Zorg en Gezondheid(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Bierbeek(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Departement Landbouw en Visserij(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Departement Omgeving (afdeling GOB en BJO) en VMM (team Luchtbeleid)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Infrabel(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Kortenberg(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Leefmilieu Brussel(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies NMBS(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Provincie Antwerpen(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Provincie Vlaams-Brabant(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Steenokkerzeel(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Tremelo(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies VVM Watertoets(PDF bestand opent in nieuw venster)
Na de adviesronde werd de Nota Inhoudsafbakening (NIA) bijgewerkt, rekening houdend met de binnengekomen adviezen.
Het Team Mer (Departement Omgeving van de Vlaamse overheid) deed een kwaliteitsbeoordeling van het voorstel tot inhoudsafbakening van het plan-MER (NIA) en de wijze waarop is omgegaan met de adviezen die daarop zijn verleend in het kader van opmaak van het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) voor de vervoerregio Leuven.
In opmaak
Infosessies raadsleden
In oktober 2022 vonden vier infosessies plaats voor de raadsleden van de steden en gemeenten van de vervoerregio Leuven.
Openbaar Onderzoek
Het openbaar onderzoek over het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het Ontwerp plan-MER voor de vervoerregio Leuven loopt van 4 september tot en met 2 november 2023. Alle info vindt u op: vlaanderen.be/openbaar-onderzoek-vervoerregio-leuven
Webinar en samenvatting voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan
In onderstaand webinar hoor je meer over hoe het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan tot stand kwam, wat de krachtlijnen ervan zijn en welke stappen er nog te nemen zijn. Hier vind je ook een samenvatting van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan(PDF bestand opent in nieuw venster).