Gedaan met laden. U bevindt zich op: Te betalen verkeersbelastingen op een pick-up of chassis cabine

Te betalen verkeersbelastingen op een pick-up of chassis cabine

Wat?

Een pick-up of een chassis cabine is een wagen die voorzien is van een gesloten passagiers- en bestuurdersgedeelte en die een open laadruimte heeft.

Jaarlijkse verkeersbelasting

Voor voertuigen die vanaf 01.01.2023 worden ingeschreven wordt volgend onderscheid gemaakt:

  • als de wagen ingeschreven wordt op het rijksregisternummer van een persoon, wordt de pick-up belast aan het tarief personenauto, auto voor dubbel gebruik en minibus
  • als de wagen ingeschreven wordt onder een KBO-nummer en dus aan een onderneming gelinkt is, dan wordt deze belast aan het tarief lichte vracht. U hoeft hier zelf niets voor te doen, dit gunsttarief wordt automatisch toegepast.

Pick-ups die voor 01.01.2023 al waren ingeschreven blijven onder het oude regime vallen ​​​​en worden dus belast aan het tarief lichte vracht.

Belasting op inverkeerstelling

Voor voertuigen die vanaf 01.01.2023 worden ingeschreven wordt volgend onderscheid gemaakt:

  • als de wagen ingeschreven staat op het rijksregisternummer van een persoon, dan wordt deze belast aan het tarief personenauto, auto voor dubbel gebruik en minibus
  • als de wagen ingeschreven staat onder een KBO-nummer en dus gelinkt is aan een onderneming, dan is er geen BIV verschuldigd.

Pick-ups die werden ingeschreven voor 01.01.2023 voldeden steeds aan de fiscale definitie van een lichte vrachtwagen en zijn geen BIV verschuldigd.

Afschaffing van het fiscaal gunstregime vanaf 01.01.2023

Vanaf 1 januari 2023 wordt het fiscaal gunstregime voor pick-ups voor particulieren afgeschaft. Enkel in de volgende twee gevallen blijft het oude gunstregime gelden:
1. Pick-ups die voor 1 januari 2023 al waren ingeschreven en die op 1 januari 2023 nog steeds ingeschreven stonden uw naam.
2. Pick-ups die beroepsmatig gebruikt worden.

Lees het volledige nieuwsbericht.