Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen

Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen

Langdurige huurachterstal kan ertoe leiden dat de huurder de woning verplicht moet verlaten (uithuiszetting). Om uithuiszetting te vermijden, is er het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen. Het Fonds geeft een tegemoetkoming aan het OCMW om huurder en verhuurder te ondersteunen bij huurachterstal.

Heeft u als huurder of verhuurder te maken met huurachterstand? Dan kunt u naar het OCMW voor begeleiding. Het OCMW beslist na onderzoek of begeleiding van de huurder mogelijk is om de huurachterstal af te betalen.

Het OCMW, de huurder en de verhuurder sluiten dan een begeleidingsovereenkomst. Het OCMW begeleidt de huurder om achterstallige huur te betalen. Het OCMW kan daarbij beslissen het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen in te schakelen. Huurders en verhuurders kunnen namelijk niet rechtstreeks ondersteuning vragen van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen. Het is het OCMW dat een tegemoetkoming van het Fonds krijgt.

Dankzij het Fonds en de begeleiding van het OCMW kunnen huurder en verhuurder de huurachterstal wegwerken en uithuiszetting vermijden.

Wat betekent het Fonds voor u?

Voorwaarden

Het OCMW kan het Fonds bij huurachterstand alleen inschakelen als de volgende voorwaarden voldaan zijn:

  • Het OCMW voert een sociaal onderzoek uit waaruit blijkt dat de huurder in aanmerking komt voor dienstverlening en dat de huurder onder begeleiding de huurachterstand kan afbetalen.
  • Verhuurder, huurder en OCMW moeten een begeleidingsovereenkomst afsluiten.

Ontdek wat het Fonds voor u kan betekenen.

Inhoud is aan het laden

Bent u een OCMW en zoekt u meer informatie?

U vindt meer informatie en de procedure op de webpagina van Wonen in Vlaanderen.