Budgethuren (geconventioneerd huren)
U kunt budgethuren als u moeilijk op de private huurmarkt terechtkunt. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Voor wie? (voorwaarden)
U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om geconventioneerd te kunnen huren. Deze voorwaarden gelden ook voor uw echtgenoot/echtgenote of wettelijk samenwonende partner.
U bent ingeschreven in het bevolkingsregister of op een referentieadres.
U mag geen woning of perceel bestemd voor woningbouw volledig in volle eigendom hebben in binnen- en/of buitenland.
Uw inkomen op het laatst beschikbare aanslagbiljet mag niet hoger zijn dan:
51.840 euro voor een alleenstaande
74.060 euro voor een alleenstaande met één persoon ten laste, te verhogen met 4.160 euro per persoon ten laste vanaf de tweede persoon ten laste
74.060 euro voor andere personen, te verhogen met 4.160 euro per persoon ten laste
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u vanaf 1 oktober 2023 een attest aanvragen. U heeft een geldig attest nodig om geconventioneerd te huren.
Huurprijs
U betaalt voor de geconventioneerde huurwoning een lagere huurprijs dan de markthuurprijs. Wonen in Vlaanderen berekent de markthuurprijs.
Op deze markthuurprijs krijgt u een korting van minstens 15%.
Uw huurprijs (met korting inbegrepen) is maximaal 900 euro of 1000 euro (in bepaalde steden en gemeentes).
Alleen in de volgende steden en gemeentes mag de huurprijs maximaal 1000 euro zijn:
de grootsteden Antwerpen en Gent
de centrumsteden Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout
alle gemeenten in het grootstedelijke gebied Antwerpen: Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Schelle, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht
alle gemeenten in het grootstedelijke gebied Gent: De Pinte, Destelbergen, Evergem, Melle, Sint-Martens-Latem en Merelbeke
alle gemeenten in het arrondissement Halle-Vilvoorde
Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren
Een attest aanvragen via het Formulierenloket
U heeft een geldig attest nodig om geconventioneerd te kunnen huren. U vraagt dit attest aan via het Formulierenloket van Wonen in Vlaanderen(opent in nieuw venster). Dit kan pas vanaf 1 oktober 2023.
- Stap 1
Vul het online formulier in. Bezorg de nodige documenten.
- Stap 2
Het agentschap Wonen in Vlaanderen kijkt uw aanvraag na: we kijken of uw aanvraag volledig is en of u aan de voorwaarden voldoet. U ontvangt binnen de 15 werkdagen digitaal een antwoord.
Is uw aanvraag onvolledig? Dan heeft u één maand tijd om de ontbrekende documenten in te dienen. Zodra u deze documenten indiende, ontvangt u binnen de 15 kalenderdagen een antwoord van Wonen in Vlaanderen.
- Stap 3
- Stap A
Is uw aanvraag volledig en voldoet u aan de voorwaarden? Dan ontvangt u het attest van Wonen in Vlaanderen. Dit is uw bewijs dat u geconventioneerd kunt huren. Uw attest is twaalf maanden geldig.
Nu komt u effectief in aanmerking voor een woning (zie verder op deze pagina bij ‘rangschikking bij verhuurder’).
- Stap B
U kunt beroep aantekenen als Wonen in Vlaanderen uw aanvraag weigert of als Wonen in Vlaanderen geen beslissing over uw aanvraag nam.
U moet beroep aantekenen binnen de 15 dagen nadat u de weigering van Wonen in Vlaanderen ontving of binnen 15 dagen nadat de behandelingstermijn van Wonen in Vlaanderen is verstreken.
Wonen in Vlaanderen moet over uw beroep beslissen binnen de 60 dagen na de ontvangst ervan. U ontvangt een attest als uw beroep wordt goedgekeurd of als Wonen in Vlaanderen niet binnen de 60 dagen beslist.
Tekent u binnen de 15 dagen geen beroep aan? Dan kunt u altijd gratis een nieuw attest aanvragen.
Een woning zoeken via het Woningportaal
U zoekt een woning via het Woningportaal(opent in nieuw venster).
Hieronder leest u hoe u dit doet.
- Stap 1
In het Woningportaal kunt u zich kandidaatstellen voor woonprojecten. Elk woonproject staat minstens één maand open voor kandidaten: per project vindt u de deadline.
U duidt aan per project hoeveel slaapkamers u wilt. Dit zijn de woningtypes per project.
We raden u aan het aantal slaapkamers goed af te stemmen op de grootte van uw gezin. Zo vermijdt u een weigering omdat uw gezin te groot is voor de woning.
U mag woningen aanduiden die groter zijn dan uw gezinssamenstelling.
U kunt zich kandidaatstellen voor het hele project.
U kunt zich al kandidaatstellen zonder geldig attest. Maar, bij de rangschikking heeft u wél een geldig attest nodig. Vraag een attest dus meteen aan als u dit nog niet deed. Lees de informatie over het attest.
- Stap 2
Elk project staat minstens één maand open voor kandidaten. Na deze datum kijkt het agentschap Wonen in Vlaanderen of alle kandidaten over een geldig attest beschikken. Dan rangschikt Wonen in Vlaanderen deze kandidaten voor het project.
Deze rangschikking is volledig willekeurig. Het maakt dus niet uit op welke dag u zich kandidaat stelde, wat uw profiel is, of u veel of weinig woningtypes aanduidde, … U krijgt een willekeurig rangnummer per geselecteerd woningtype. Zo maakt elke geïnteresseerde evenveel kans op een woning.
- Stap 3
- Stap A
De verhuurder moet elke woning van een woningtype verplicht verhuren aan de kandidaat met het laagste rangnummer. Heeft u dus het laagste rangnummer, dan biedt de verhuurder u als eerste een woning aan voor het specifieke woningtype.
Heeft u toch geen interesse in de woning? Dan weigert u het aanbod. U verliest dan uw rangnummer voor dit bepaalde woningtype binnen het aangeboden project.
Deze weigering heeft geen invloed op uw kandidatuur voor andere woningtypes van dit project, uw kandidatuur voor andere projecten of op de geldigheid of duur van uw attest.
- Stap B
De verhuurder kan uw kandidatuur weigeren, zelfs als u het laagste rangnummer heeft.
Hiervoor zijn twee geldige redenen:
U kunt de huur niet betalen.
De verhuurder mag de hoogte van uw inkomen vragen, maar niet de aard of bron. De verhuurder mag dus niet vragen of uw inkomen een uitkering is of niet. Dit is volgens artikel 7 van het Vlaams Woninghuurdecreet.Uw gezin is te groot voor de woning.
Uw gezin mag namelijk de algemene bezettingsnorm niet overschrijden.
Vindt u de weigering onterecht? Dan kunt u een procedure opstarten bij de vrederechter of klacht indienen wegens discriminatie. Lees meer informatie(opent in nieuw venster).