Voor wie is de Vlaamse huurpremie?
Op dit ogenblik zijn er phishingmails in omloop, zogezegd verstuurd vanuit de dienst Huurpremie. Omdat deze e-mails de officiële mails van de Vlaamse overheid goed nabootsen, zijn ze heel misleidend.
- Klik zeker niet op de link en geef geen gegevens door
- Rapporteer dit bij verdacht@safeonweb.be(opent in uw e-mail applicatie)
- Verwijder de mail uit je mailbox
Bij twijfel kan u contact opnemen met het gratis informatienummer 1700.
De huurpremie helpt private huurders met een laag inkomen die al meerdere jaren op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning. Daarbij gelden een aantal voorwaarden.
Wie komt in aanmerking voor een huurpremie?
Om een huurpremie te krijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.
- U huurt een private woning als hoofdverblijfplaats in het Vlaamse Gewest en beschikt over een huurcontract op uw naam, volgens de Woninghuurwet of volgens het Vlaamse Woninghuurdecreet voor contracten vanaf 1 januari 2019. Uw domicilieadres in het Rijksregister is het adres van uw huurwoning.
- De woning die u huurt moet conform zijn en voldoet aan alle kwaliteitsnormen van de Vlaamse Codex Wonen.
- De woning kan zowel een kamer als een zelfstandige woning zijn. Een zelfstandige woning, zoals een appartement of een huis, beschikt over een eigen keuken, wc en badkamer.
Daarnaast gelden er voorwaarden voor inschrijving op de wachtlijst, huurprijs en inkomen.
U staat al minstens 4 jaar ononderbroken ingeschreven op de wachtlijst voor een sociale huurwoning bij een woonmaatschappij werkzaam in de gemeente waar u woont (uw ). De wachttijd bij een voormalig sociaal verhuurkantoor voor 1 juli 2023 telt niet mee. Vanaf 1 juli 2023 zijn deze sociaal verhuurkantoren en sociale huisvestingsmaatschappijen gefuseerd tot één woonmaatschappij per werkingsgebied. Uw inschrijving bij een voormalig sociaal verhuurkantoor telt sinds 1 juli 2023 mee voor de wachttijd voor uw huurpremie.
U kunt digitaal nakijken hoelang u al wacht (uw wachttijd) en vanaf welke datum u mogelijk recht hebt op een huurpremie. Ga hiervoor naar het Formulierenloket van Wonen in Vlaanderen.(opent in nieuw venster)
Als u verhuist naar een andere gemeente waar uw huidige domiciliemaatschappij niet werkzaam is, dan moet u zich zo snel mogelijk inschrijven bij een woonmaatschappij die actief is in uw nieuwe woonplaats.
Let er op dat u ingeschreven blijft bij uw vorige domiciliemaatschappij tot u zich hebt ingeschreven bij uw nieuwe maatschappij en uw adreswijziging volledig verwerkt is. Er mag geen onderbreking tussen zitten, anders verliest u de wachttijd om in aanmerking te komen voor een huurpremie. Als u al recht had op de huurpremie, verliest u deze definitief.
De huur die u maandelijks betaalt mag niet hoger zijn dan de maximale huurprijs naargelang uw gezinssituatie. Voor dat maximum is er een onderscheid tussen zelfstandige woningen en kamers. Een zelfstandige woning beschikt over een eigen keuken, een eigen WC en een eigen badkamer.
Wonen in Vlaanderen kijkt naar de basishuurprijs zoals vermeld in het huurcontract, zonder bijkomende kosten voor bijvoorbeeld verbruik van gas en elektriciteit, onderhoud van gemeenschappelijke delen of huur van een garage. Let erop dat deze extra kosten duidelijk en apart in het huurcontract vermeld staan.
Als uw huurcontract al minstens één jaar loopt op de aanvraagdatum, zal de huurprijs die vermeld staat in het contract automatisch geïndexeerd worden. Het is deze geïndexeerde huurprijs die vergeleken zal worden met de maximale huurprijs.
Maximale huurprijs in 2024
- De maximale huurprijs (zonder bijkomende kosten) voor een zelfstandige woning mag in 2024 niet hoger zijn dan 720,39 euro.
- Opgelet: voor een aantal gemeenten is de maximale huurprijs 792,43 euro.
- De maximale huurprijs (zonder bijkomende kosten) voor een kamer mag in 2024 niet hoger zijn dan 576,31 euro.
- Opgelet: voor een aantal gemeenten is de maximale huurprijs 633,95 euro.
Daar mag u 20% bijtellen , tot een maximale verhoging van 50% (max. bereikt vanaf 3 personen).
Maximale huurprijs in 2025
- De maximale huurprijs (zonder bijkomende kosten) voor een zelfstandige woning mag in 2025 niet hoger zijn dan 746,57 euro.
- Opgelet: voor een aantal gemeenten is de maximale huurprijs 821,22 euro.
- De maximale huurprijs (zonder bijkomende kosten) voor een kamer mag in 2025 niet hoger zijn dan 597,25 euro.
- Opgelet: voor een aantal gemeenten is de maximale huurprijs 656,98 euro.
Daar mag u 20% bijtellen , tot een maximale verhoging van 50% (max. bereikt vanaf 3 personen).
Een persoon ten laste is:
- een kind dat op het adres van de huurder is ingeschreven en dat minderjarig is of dat recht geeft op Groeipakket;
- een kind van de huurder dat niet ingeschreven is bij hem, maar op regelmatige basis bij hem verblijft en dat minderjarig is of dat recht geeft op Groeipakket;
- een persoon die beschouwd wordt als ernstig gehandicapt of die op het ogenblik waarop hij met pensioen ging, beschouwd werd als ernstig gehandicapt.
Als een gezinslid meetelt als zowel kind ten laste als een persoon die een ernstige handicap heeft, telt het gezinslid voor twee personen ten laste.
Echtgenoten kunnen niet ten laste zijn op basis van het Groeipakket of het inkomen, wel op basis van een ernstige handicap.
Opgelet: wanneer de aanvrager zelf een erkende handicap heeft, telt die ook mee als persoon ten laste.
Indien nodig moet u zelf volgende attesten bezorgen aan Wonen in Vlaanderen:
- een bewijs co-ouderschap voor kinderen die niet bij u zijn ingeschreven maar wel op regelmatige basis bij u verblijven, zoals een vonnis of een verklaring regelmatig verblijf(Word bestand opent in nieuw venster);
- een recent attest van een erkende handicap of invaliditeit.
- als u als huurder op de aanvraagdatum nog geen 25 jaar bent: een bewijs van het actueel inkomen waarmee u het verschil tussen de huurprijs en de huurpremie kunt betalen. Dit kunnen loonfiches, een attest van invaliditeits- of werkloosheidsuitkering, leefloon of een ander vervangingsinkomen zijn.
Overzicht van de maximale huurprijs 2025
Hieronder vindt u een overzicht van de maximale huurprijs (in euro) in de verschillende situaties, geldig vanaf 1 januari 2025.
woning | 0 personen ten laste | 1 persoon ten laste | 2 personen ten laste | 3 of meer personen ten laste |
---|---|---|---|---|
zelfstandige woning | 746,57 | 895,89 | 1.045,21 | 1.119,86 |
zelfstandige woning in een gemeente met verhoging | 821,22 | 985,47 | 1.149,72 | 1.231,83 |
kamer | 597,25 | 716,70 | 836,15 | 895,88 |
kamer in een gemeente met verhoging | 656,98 | 788,38 | 919,78 | 985,47 |
Om te bepalen of u al dan niet recht hebt op een huurpremie kijken we naar uw gezamenlijk jaarinkomen. Wonen in Vlaanderen bevraagt uw gezamenlijk jaarinkomen en uw gezinssituatie bij de Federale Overheidsdienst Financiën, de Kruispuntbank voor de Sociale Zekerheid en het Rijksregister.
Het gezamenlijk jaarinkomen is de som van de volgende inkomsten van de huurder en alle inwonende gezinsleden, die ontvangen zijn in het jaar waarop het laatst beschikbare aanslagbiljet (max. 3 jaar voor de aanvraagdatum) betrekking heeft:
- het gezamenlijk belastbaar inkomen en de afzonderlijke belastbare inkomsten
- het leefloon
- de inkomensvervangende tegemoetkoming aan personen met een handicap
- de van belasting vrijgestelde beroepsinkomsten uit het buitenland of verworven bij een Europese of internationale instelling
Inkomen dat niet mee telt of vrijgesteld is:
het inkomen van een kind ten laste
het (geheel of gedeeltelijk) inkomen van de familieleden van de eerste, tweede en derde graad van de huurder, die beschouwd worden als ernstig gehandicapt
het inkomen uit flexi-job waarop u geen belastingen betaalt
Bij de controle of het inkomen onder de maximumgrens ligt, houden we rekening met uw recentste inkomen waarvoor u al een aanslagbiljet ontving.
Voor aanvragen in 2024 is het gezamenlijk jaarinkomen maximaal:
- 29.515 euro voor een alleenstaande zonder personen ten laste
- 31.987 euro voor een alleenstaande persoon met een handicap
- 44.270 euro voor alle andere gevallen, te verhogen met 2.475 euro per persoon ten laste
Voor aanvragen in 2025 is het gezamenlijk jaarinkomen maximaal:
- 30.636 euro voor een alleenstaande zonder personen ten laste
- 33.202 euro voor een alleenstaande persoon met een handicap
- 45.952 euro voor alle andere gevallen, te verhogen met 2.569 euro per persoon ten laste
De maximale inkomensgrenzen worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd.
Wie komt niet in aanmerking voor een huurpremie?
U hebt geen recht op de huurpremie als u:
- U woont in een sociale huurwoning, in een ingehuurde woning van een woonmaatschappij of in een Vlabinvestwoning;
- U huurt een woning van een familielid tot en met de tweede graad (bijvoorbeeld: ouders, grootouders, kind of kleinkind, broer of zus) dat op hetzelfde adres woont;
- U verdient meer dan het toegestane maximum volgens uw gezinssituatie;
- U betaalt een hogere huurprijs dan de maximale huurprijs volgens uw gezinssituatie;
- U ontving in het verleden een huurpremie en deze werd stopgezet omdat
- u een sociale woning werd toegewezen;
- u geschrapt werd als kandidaat-huurder uit het inschrijvingsregister van uw domiciliemaatschappij;
- u zich, na uw verhuis, niet binnen de negen maanden hebt ingeschreven bij uw nieuwe domiciliemaatschappij;
- u een geschikt aanbod van sociale woning onterecht weigerde;
- u niet meer voldeed aan de eigendomsvoorwaarde.
Veelgestelde vragen
Voor de bepaling van de huurprijs kijkt Wonen in Vlaanderen eerst naar de huurprijs zoals vermeld in het huurcontract. Alleen de basishuurprijs van de woning telt, zonder bijkomende kosten voor bijvoorbeeld verbruik van gas en elektriciteit, onderhoud van gemeenschappelijke delen of huur van een garage.
Zijn die kosten toch verrekend in de huurprijs? Vraag aan uw verhuurder om een bijlage bij uw huurcontract op te maken waarin een opsplitsing tussen basishuurprijs en kosten opgenomen is.
Bij aanvragen voor ingehuurde woningen bij een woonmaatschappij, waarbij het huurcontract al minstens één jaar loopt op de aanvraagdatum, en bij de jaarlijkse controle van lopende dossiers, zal de huurprijs die vermeld staat in het contract automatisch geïndexeerd worden. Het is deze geïndexeerde huurprijs die vergeleken zal worden met de maximale huurprijs.
Deze indexatie kan op twee wijzen verlopen:
- via de indexeringsformule van de huurcalculator van het Belgische Statistiekbureau(opent in nieuw venster)
- via een nieuwe indexeringsformule: huurprijs opgenomen in het huurcontract x gezondheidsindex van oktober van het jaar dat voorafgaat aan het jaar van de berekening / aanvangsindex zoals bepaald in de huurprijscalculator van het Belgische Statistiekbureau
De formule die de laagste huurprijs geeft, en die voor de huurder het meest voordelig is, wordt toegepast.
Heeft uw verhuurder de huurprijs niet (of lager) geïndexeerd? Bezorg dan de laatste drie betaalbewijzen van de door u werkelijk betaalde huurprijs aan Wonen in Vlaanderen.
Binnen het beleidsveld ‘Wonen’ worden personen met een ernstige handicap beschouwd als . Voor woonpremies (Mijn VerbouwPremie, Vlaamse aanpassingspremie, huursubsidie, huurpremie, ..), attest budgethuren en toewijzing van sociale huurwoningen in Vlaanderen werkt Wonen in Vlaanderen met dezelfde definitie van ernstige handicap:
- personen met een verdienvermogen dat verminderd is tot 1/3 of minder op de arbeidsmarkt
- personen met een vermindering van zelfredzaamheid van ten minste 9 punten inzake de tegemoetkomingen aan personen met een handicap
- personen die minstens 66 % blijvend lichamelijk of geestelijk gehandicapt of permanent arbeidsonbekwaam werden verklaard
- personen waarvan het verdienvermogen na de periode van primaire werkonbekwaamheid die voorzien is in de ziekte- en invaliditeitsverzekering, verminderd is tot 1/3 of minder
- personen die recht hebben op de verhoogde kinderbijslag voor kinderen met een handicap of aandoening.
Het inkomen van de familieleden van de eerste, tweede en derde graad van de huurder, die beschouwd worden als ernstig gehandicapt, wordt geheel of gedeeltelijk vrijgesteld.
- Het bedrag van die vrijstelling is gelijk aan de geïndexeerde inkomensvervangende tegemoetkoming.
- De voormelde geïndexeerde inkomensvervangende tegemoetkoming is de tegemoetkoming zoals die van toepassing is op 1 september van het jaar dat voorafgaat aan de vaststelling van het inkomen.
- De vrijstelling geldt per familielid van de 1e, 2e en 3e graad van de huurder (dit is de huurder volgens de huurovereenkomst en/of zijn partner) dat erkend is als ernstig gehandicapt. Als de vrijstelling groter is dan het inkomen van het familielid, wordt ze begrensd tot het inkomen van dat familielid.
Voor 2024 bedraagt deze vrijstelling maximaal 14.865,77 euro.
- Voorbeeld 1:
- De zoon van een huurder heeft een totaal inkomen van 15.482,90 euro.
- Er is een geldig attest erkende handicap.
- Hij krijgt de maximale vrijstelling van 14.865,77 euro, er wordt slechts 617,13 euro bij het totale gezinsinkomen geteld.
- Verhoging van 1 persoon ten laste.
- Voorbeeld 2
- De zoon van een huurder heeft een totaal inkomen van 6.475,23 euro.
- Er is een geldig attest erkende handicap.
- Zijn inkomen is kleiner dan de maximale vrijstelling en wordt dus beperkt tot 6.475,23 euro. Er wordt 0 euro bij het totale gezinsinkomen geteld.
- Het resterende bedrag wordt niet overgedragen.
- Verhoging van 1 persoon ten laste.
- Voorbeeld 3
- De huurder heeft een totaal inkomen van 16.788,55 euro.
- Er is een geldig attest erkende handicap.
- Hij krijgt geen vrijstelling.
- De vrijstelling wordt niet overgedragen.
- Verhoging van 1 persoon ten laste.
Als u een budgethuurwoning gaat huren, komt u misschien ook in aanmerking voor een huurpremie of een huursubsidie als u aan de voorwaarden voor deze tegemoetkomingen voldoet.
Contact
E-mail: huurpremie.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Telefoon: 1700 (gratis, elke werkdag van 9 tot 19 uur)