Gedaan met laden. U bevindt zich op: Premies van netbeheerder Fluvius

Premies van netbeheerder Fluvius

Nieuw: 'Mijn Verbouwpremie'

Sinds 1 juli 2022 zijn de meeste energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie eengemaakt in ‘Mijn VerbouwPremie’.

De Vlaamse overheid geeft in samenwerking met netbeheerder Fluvius premies om energiebesparende investeringen aan te moedigen.

Isolatie

Sinds 1 juli 2022 kunnen de isolatiepremies niet meer bij Fluvius aangevraagd worden.

De premies voor isolatie van dak, muur, vloer en voor beglazing die u tot 30-6-2022 bij Fluvius kon aanvragen, zijn sinds 1 juli 2021 onderdeel van Mijn VerbouwPremie. Deze premies kunnen dus niet meer Fluvius aangevraagd worden.

  • Burenpremie voor een collectief renovatieproject: deze premie is voor de projectbegeleider die per project minstens 10 wooneenheden helpt energiezuinig maken.
    Appartementsbewoners die collectief willen investeren in isolerende of energiebesparende maatregelen, kunnen samen 1 dossier bij Fluvius indienen voor de private delen van het gebouw. Dat kan via de vereniging van mede-eigenaars of de syndicus. Er moet wel ook een gezamenlijke factuur zijn voor de werkzaamheden aan de private delen van het gebouw. Ook moeten alle individuele investeerders schriftelijk akkoord gaan.
  • Tijdelijke dak- en zoldervloerisolatiepremie voor doe-het-zelvers: U kunt de premie aanvragen vanaf 10-10-2022, voor aankoopfacturen tussen 1-7-2022 en 30-4-2023. ‘Beschermde afnemers’ en klanten met uitsluitend nachttarief zullen een verhoogde premie krijgen.

Hernieuwbare energie

Sinds 1-7-2022 kunt u nog voor een beperkt aantal premies bij Fluvius terecht.

De premies voor zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler die u tot 30-6-2022 bij Fluvius kon aanvragen, zijn sinds 1 juli 2021 onderdeel van Mijn VerbouwPremie. Deze premies kunnen dus niet meer Fluvius aangevraagd worden.

Onderstaande premies moeten wel nog bij Fluvius aangevraagd worden.

Premie in geval van meerdere investeringen (isolatie en/of hernieuwbare energie)

  • EPC-Labelpremie bij energierenovatie (cumuleerbaar met de premies van Mijn VerbouwPremie en Fluvius-premies, maar niet combineerbaar met Totaalrenovatiebonus).
  • Totaalrenovatiebonus: vanaf 3 uitgevoerde investeringen over een periode van 5 jaar krijgt u een bonus. De eindfactuur van de eerste investering moet datum hebben tussen 2017 en 2020. Er komen 7 verschillende investeringen in aanmerking. Wie nog in 2020 een bestelbon/offerte heeft ondertekend voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur hiervoor in 2021 ontvangt, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.
  • Burenpremie voor een collectief renovatieproject: deze premie is voor de projectbegeleider die per project minstens 10 wooneenheden helpt energiezuinig maken.

Extra premies voor beschermde afnemers of voor verhuurders/kwetsbare huurders

Sinds 1-7-2022 kunt u voor onderstaande premies nog bij Fluvius terecht.

De premie voor een condensatieketel voor beschermde afnemers (die tot 30-6-2022 bij Fluvius kon worden aangevraagd) werd stopgezet en kan niet meer aangevraagd worden. Niet voor alle beschermde afnemers, maar wel voor bepaalde doelgroepen is er nog Mijn Verbouwpremie voor gascondensatieketel (met eindfactuurdatum tot uiterlijk 31-10-2023).

E-peilpremie voor nieuwbouw

  • De E-peilpremie voor nieuwbouw kan alleen nog aangevraagd worden voor woningen met bouwaanvragen die ingediend zijn uiterlijk op 31-12-2016.
  • Als u nog in aanmerking komt, geeft netbeheerder Fluvius voor de nieuwbouw een globale premie voor het behalen van een laag E-peil. Deze E-peilpremie is er alleen voor nieuwbouwwoningen of -appartementen in het Vlaamse gewest waarvoor de energieprestatieregelgeving (EPB) geldt. Het bedrag van uw premie varieert per E-peilpunt en is afhankelijk van de datum van de bouwaanvraag.

Veelgestelde vragen