Gedaan met laden. U bevindt zich op: COVID-certificaat

COVID-certificaat

Een COVID-certificaat is het digitale bewijs dat iemand tegen COVID-19 is ingeënt

Voorwaarden

Binnen België en Europa wordt het COVID-certificaat niet meer gebruikt als voorwaarde voor reizen of bezoeken van openbare gebouwen. Ook de meeste andere landen hebben covid-certificaten of covid-testen afgeschaft als verplichting bij inreizen.

  Verschillende coronacertificaten:

  Er zijn 3 types certificaten:

  • Vaccinatiecertificaat: U ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het gebruikte vaccin, om de hoeveelste prik het gaat en wanneer u deze prik ontving.
  • Testcertificaat: Er worden geen testcertificaten meer opgemaakt sinds maart 2024.
  • Herstelcertificaat: Er worden geen herstelcertificaten meer opgemaakt sinds maart 2024.

  Waar kan ik mijn certificaat gebruiken?

  Momenteel hebt u binnen Europa geen certificaat meer nodig. U vindt actuele regels over welke landen welke certificaten nog vereisen voor toegang of gebruik in het land terug bij reisadvies op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken(opent in nieuw venster).

  Procedure

  Hoe aanvragen?

  U kan uw COVID-certificaat digitaal downloaden. Dit kan via mijnburgerprofiel.be(opent in nieuw venster) (u vindt het terug onder de tab ‘Uw Gegevens’, en daar kiest u voor de categorie ‘Welzijn en Zorg’ of in de Covid Safe app.) Om aan te melden maakt u gebruik van uw eID of andere geactiveerde digitale sleutels. Is digitaal geen optie?

  Voor vaccinatiecertificaten kunt u een verzending per post vragen. Houd rekening met een verzendtijd van ongeveer een week. Contacteer hiervoor 1700.

  Welke gegevens?

  Het digitaal coronacertificaat bevat alleen noodzakelijke gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke identificatiecode. Het gaat om een beperkt aantal noodzakelijke gegevens, die niet mogen worden opgeslagen door de bezochte landen.

  Daarnaast bevat het coronacertificaat een QR-code met een digitale handtekening om het te beschermen tegen vervalsing. Bij controle van het certificaat wordt de QR-code gescand en de digitale handtekening gecheckt.

  Kost

  Het COVID-certificaat is gratis.

  Veelgestelde vragen