Gedaan met laden. U bevindt zich op: COVID-certificaat - het vaccinatiecertificaat

COVID-certificaat - het vaccinatiecertificaat

Het vaccinatiecertificaat bewijst dat u een door de Europese Unie erkend COVID-vaccin ontving.
U ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke COVID-vaccinatie die in de centrale vaccinatiedatabank werd geregistreerd. 

Welke vaccinaties leiden tot een vaccinatiecertificaat?

 • Vaccinaties tegen COVID-19 die u ontving en die in België in de de centrale vaccinatiedatabank werden geregistreerd door het vaccinatiecentrum of de arts of apotheker die de vaccinatie gaf. Uw nationaliteit is niet van belang. Voor registratie van de vaccinatie in de centrale vaccinatiedatabank is wel een Belgisch rijksregisternummer of bisnummer nodig.

Vanaf wanneer is een vaccinatiecertificaat beschikbaar?

Meerdere prikken, meerdere certificaten

In België krijgt u voor elke toegediende prik een vaccinatiecertificaat. Het aantal toegediende dosissen wordt op elk certificaat vermeld.

 • basisvaccinatie met 1 prik (Johnson&Johnson): dosis 1/1
 • basisvaccinatie met 2 prikken (Astrazeneca, Pfizer of Moderna): prik 1: dosis 1/2 - prik 2: dosis 2/2
 • eerste boostervaccin na Johnson&Johnson: dosis 2/1
 • eerste boostervaccinatie met mRNA-vaccin (Moderna/Pfizer): 3/3
 • volgende boosterprikken
  • teller EN noemer lopen verder op bij basisvaccinatie met Moderna/Pfizer/AstraZeneca (4/4, 5/5 dus)
  • alleen teller loopt verder op bij basisvaccinatie met J&J (3/1, 4/1)

Tijd tussen vaccinatie en aanvraag van het certificaat

Houd rekening met 2 tot 3 dagen tussen de vaccinatiedatum en het moment dat het vaccinatiecertificaat beschikbaar wordt. Uitzonderlijk kan dat tot 7 dagen na de vaccinatie duren.

 • Uw vaccinator registreert uw vaccinatie in de vaccinatiedatabank. U ziet dit al op de website mijngezondheid.be(opent in nieuw venster).
 • De nacht na de registratie in de vaccinatiedatabank stroomt de data door naar de certificatentool.
 • De certificatentool verwerkt daarna tot een certificaat met een geldige QR-code. Dat kan enkele uren duren.

Waar vindt u het vaccinatiecertificaat terug?

Van zodra het vaccinatiecertificaat is opgemaakt, kunt u het terugvinden:

U kunt uw vaccinatiecertificaat ook per post laten bezorgen. Hiervoor belt u naar 1700. Het certificaat wordt dan naar uw officiële woonplaats verzonden. Heeft u een bisnummer zonder officiële woonplaats in België? Dan wordt het certificaat naar het opgegeven contactadres verzonden.

Vanaf wanneer is het vaccinatiecertificaat bruikbaar of geldig? En hoelang blijft het geldig?

In België en binnen de EU worden geen COVID-certificaten meer gevraagd bij reizen of voor toegang tot gebouwen of evenementen. Ook in de meeste andere landen zijn er geen inreisbeperkingen meer rond COVID. Reist u naar een land buiten Europa? Kijk de regels na van uw land van bestemming op de website reisadvies van de FOD Buitenlandse zaken(opent in nieuw venster).

Een QR-code op een COVID-vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig. Uw meest recente en laatste vaccinatiecertificaat van een boosterprik of volledige vaccinatie wordt na dat jaar vernieuwd, maar moet u dan opnieuw zelf gaan ophalen online of aanvragen voor postverzending, als u het voor uw reis toch nodig zou hebben.

Gebruikt u de covid safe app? Ziet u uw vaccinatiecertificaat nog als vervallen staan? Update op uw smartphone de versie van de app en gebruik daarna de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’ om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te zien staan.

Veelgestelde vragen