Welke vaccinaties leiden tot een vaccinatiecertificaat?

  • Vaccinaties tegen COVID-19 die u in België ontving bij een vaccinatiecentrum of een vaccinator verbonden aan de Belgische overheid of als u uw buitenlandse vaccinatie liet registreren door een Belgische arts in de Belgische centrale vaccinatiedatabank.

Uw nationaliteit is niet van belang. Voor registratie van de vaccinatie in de centrale vaccinatiedatabank is wel een Belgisch rijksregisternummer of bisnummer nodig.

Vanaf wanneer is een vaccinatiecertificaat beschikbaar?

Meerdere prikken, meerdere certificaten

In België krijgt u voor elke toegediende prik een vaccinatiecertificaat. Het aantal toegediende dosissen wordt op elk certificaat vermeld.

  • basisvaccinatie met 1 prik (Johnson&Johnson): dosis 1/1
  • basisvaccinatie met 2 prikken (Astrazeneca, Pfizer of Moderna):
    • prik 1: dosis 1/2
    • prik 2: dosis 2/2
  • eerste boostervaccinatie na Johnson&Johnson: dosis 2/1
  • eerste boostervaccinatie met mRNA-vaccin (Moderna/Pfizer): 3/3
  • bij volgende boosterprikken
    • teller EN noemer lopen verder op bij basisvaccinatie met Moderna/Pfizer/AstraZeneca (4/4, 5/5 dus)
    • alleen teller loopt verder op bij basisvaccinatie met J&J (3/1, 4/1)

Tijd tussen vaccinatie en aanvraag van het certificaat

Houd rekening met meestal 2 tot 3 dagen tussen de vaccinatiedatum en het moment dat het vaccinatiecertificaat beschikbaar wordt voor aanvraag. Uitzonderlijk kan dat tot 7 dagen na de vaccinatie duren.

  • Uw vaccinator egistreert uw vaccinaties in de vaccinatiedatabank. Als dat gebeurd is, kunt u op de website mijngezondheid.be(opent in nieuw venster) al de registratie van de vaccinatie zelf terugvinden. Dat is echter nog geen certificaat.
  • De nacht na de registratie in de vaccinatiedatabank gebeurt de verdere verwerking en doorstroom naar de certificatentool.
  • De certificatentool moet de gegevens nog verder verwerken tot een geldig certificaat, met een geldige QR-code. Afhankelijk van het aantal nieuwe geregistreerde vaccinaties kan dat enkele uren duren.

Waar vindt u het vaccinatiecertificaat terug?

Van zodra het vaccinatiecertificaat is opgemaakt, kunt u het terugvinden:

Heeft u geen toegang tot internet of is digitaal voor u geen optie, dan kunt u uw vaccinatiecertificaat ook per post laten bezorgen. Hiervoor belt u naar de Helpdesk COVID op het nummer 078 78 78 50. U kunt zelf 24/24 uur uw rijksregister- of bisnummer intoetsen. Een medewerker spreken kan ook (elke werkdag tussen 9 uur en 19 uur).

Het certificaat wordt dan naar uw officiële woonplaats verzonden. Heeft u een bisnummer zonder officiële woonplaats in België? Dan wordt het certificaat naar het opgegeven contactadres verzonden.

Vanaf wanneer is het vaccinatiecertificaat bruikbaar of geldig?

Om te reizen

Op dit ogenblik worden geen COVID-certificaten gevraagd voor reizen naar andere EU-lidstaten.

Kijk de regels na van uw land van bestemming op de website reisadvies van de FOD Buitenlandse zaken(opent in nieuw venster).

Controleer uw vaccinatiecertificaten voor u op reis vertrekt!

Sommige landen vragen dat u van elke toegediende prik een vaccinatiecertificaat kunt voorleggen bij aankomst. Kijk voor uw vertrek in dat geval zeker na of al uw vaccinatiecertificaten beschikbaar zijn:

De vaccinatiecertificaten kregen bij aanmaak volgens de Europese regels een “technische handtekening” mee van 1 jaar. Heeft u uw vaccinatiecertificaat op een website gedownload of op papier laten opsturen? Is dit certificaat al ouder dan 1 jaar? Dan kan u een nieuwe versie downloaden of vraagt een nieuwe postverzending aan van uw meest recente, vernieuwde vaccinatiecertificaat als u dit voor reizen nodig heeft.

Gebruikt u de covid safe app? Ziet u uw vaccinatiecertificaat nog als vervallen staan? Update op uw smartphone de versie van de app en gebruik daarna de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’ om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te zien staan.

De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan. De certificaten van gedeeltelijke vaccinatie (de eerste prik van een vaccin waarvan 2 prikken nodig waren voor een basisvaccinatie) worden niet automatisch vernieuwd.

Herstelcertificaten en negatieve-testcertificaten kan u uiteraard wel als “vervallen” zien staan in de app. Die hebben immers altijd maar een beperkte geldigheid.

Veelgestelde vragen