Gedaan met laden. U bevindt zich op: 10 jaar fietssnelwegen in Vlaanderen Mobiliteit en Openbare Werken

10 jaar fietssnelwegen in Vlaanderen

Nieuwsbericht
10 juni 2024

De fietssnelwegen in Vlaanderen bestaan dit jaar 10 jaar. De 5 Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid én de steden en gemeenten hebben de voorbije jaren hard gewerkt aan de realisatie van het netwerk en het bekendmaken van de fietssnelwegen bij de fietsers. Met succes. Vandaag is er een netwerk van 130 fietssnelwegen dat bestaat uit 2800 kilometer waarvan er al 2037 kilometer befietsbaar is.

Fietssnelwegen of fietsostrades zijn kwaliteitsvolle fietsroutes die stedelijke gebieden met elkaar verbinden. Fietssnelwegen vind je vaak langs spoor-, water- of snelwegen en zijn een duurzaam alternatief voor de wagen in het woon-werkverkeer aangezien ze de mogelijkheid bieden om vlot en veilig naar het werk te fietsen. Uiteraard kunnen ook scholieren en recreatieve fietsers de routes gebruiken. De voorbije 10 jaar zijn zowel het aantal kilometer aan fietssnelwegen als het aantal fietsers die er gebruik van maken, fors toegenomen. Er is ook een gezamenlijke huisstijl voor de bewegwijzering. Zo zie je op en langs fietssnelwegen de blauwe F-bordjes en -vloerstickers.

Met financiële steun vanuit Vlaanderen

De vijf provincies krijgen voor de aanleg van fietssnelwegen subsidies van de Vlaamse overheid. Van de middelen van het Fietsfonds (een samenwerking tussen Vlaanderen en de 5 provincies) werd de voorbije legislatuur meer dan 27 miljoen euro benut voor de aanleg van de fietssnelwegen. Daarnaast werd vanuit het Plan Kopenhagen 45 miljoen euro subsidie aan de provincies toegekend voor de verdere uitbouw van het fietssnelwegennetwerk in Vlaanderen. Maar ook vanuit het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken werd de afgelopen jaren sterk ingezet op het fietssnelwegennetwerk. De voorbije legislatuur investeerde de Vlaamse overheid meer dan 1,4 miljard euro in veilige en comfortabele fietsverbindingen. Daarvan ging er 450 miljoen euro naar fietssnelwegen. Daarnaast neemt het Departement Mobiliteit en Openbare Werken ook een coördinerende en ondersteunende rol op bij het uittekenen en realiseren van dit netwerk.

Via de handige website www.fietssnelwegen.be(opent in nieuw venster) vind je alle informatie over het fietssnelwegennetwerk in Vlaanderen.