Gedaan met laden. U bevindt zich op: Boudewijnbrug Havenprojecten

Boudewijnbrug

Over het project

De oude Boudewijnbrug in de haven van Antwerpen, gelegen aan het bovenhoofd van de Boudewijnsluis was aan dringende vervanging toe. De staalstructuur had het einde van haar levensduur bereikt, het staal was vermoeiingstechnisch ‘op’. Er werd beslist om de oude brug te vervangen door een rolbasculebrug of ook wel Scherzerbrug genoemd. De Oosterweelbrug, de Mexicobrug en de Temsebrug zijn andere voorbeelden van zo’n type brug.

Nieuwe Boudewijnbrug

De nieuwe brug is een brug voor gemengd spoor- en wegverkeer. De brug bestaat uit een orthotroop brugdek, aan beide zijden voorzien van een vakwerk en twee rolsectoren die het openen en sluiten van de brug mogelijk maken door via twee heugelbalken aan de brug te trekken zodat die al ‘rollend’ kan opengaan. Er zijn 2 rijstroken voorzien, alsook een breed fiets- en voetpad. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om het verkeerseiland ten zuiden van de brug te heraanleggen zodat er een veel verkeersveiligere situatie ontstaat, vooral voor de fietsers.
De brug werd ontworpen door studiebureau Tractebel Engineering.

Locatie

Video

Inhoud is aan het laden

Timing en kostprijs

De aannemer is op 1 april 2019 gestart met het project. De oude brug werd om veiligheidsredenen reeds eind november 2019 volledig buiten dienst gesteld. De oude brug werd in juni 2020 afgebroken.

Bekijk hier de timelapse van de afbraak(opent in nieuw venster)

Er is momenteel een juridisch geschil lopende voor de Rechtbank van Eerste Aanleg in Antwerpen. Zolang er geen uitspraak is, blijven de werken aan de brug spijtig genoeg voor onbepaalde tijd vertraagd.

In tussentijd werd er de voorbije maanden op de werf zelf wel zoveel mogelijk verder gewerkt. Op die manier werden al de nodige werken uitgevoerd zodat er slechts nog een minimaal aantal werken dient uitgevoerd te worden eens de stalen brug geplaatst is.

De opdracht werd gegund voor € 29 350 687,05 incl. btw aan Jan De Nul nv.

Contact en verkeershinder

Voor meer informatie en vragen kan u terecht op boudewijnbrug.amt@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

De laatste informatie i.v.m. verkeershinder vindt u hieronder.