Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuw openbaar onderzoek voor leidingentunnel onder Visartsluis in Zeebrugge Nieuwsberichten van Mobiliteit en Openbare Werken

Nieuw openbaar onderzoek voor leidingentunnel onder Visartsluis in Zeebrugge

Nieuwsbericht
7 augustus 2023

De afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken plant de aanleg van een leidingentunnel in de haven van Zeebrugge en diende daarvoor in april 2023 de vergunningsaanvraag in. Om de sloopvergunning voor enkele gebouwen ook in de aanvraag op te kunnen nemen, wordt nu een wijzigingsverzoek ingediend. Daarbij hoort ook een nieuw openbaar onderzoek.  

© Patrick Henderyckx
© Patrick Henderyckx

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken is eigenaar van de Visartsluis in Zeebrugge en de omgeving errond. De afdeling Maritieme Toegang is verantwoordelijk voor de infrastructuur in de haven van Zeebrugge die ervoor zorgt dat de haven toegankelijk blijft voor de scheepvaart. Op die manier bouwt, beheert en renoveert Maritieme Toegang infrastructuur zoals de Vandammesluis, maar ook havendammen en spoorwegbermen.

Slopen van sluiswachterswoningen en loods

Op het sluisplateau van de Visartsluis moeten enkele gebouwen gesloopt worden om ruimte te maken voor de werfinrichting voor de leidingentunnel. Het gaat om de twee sluiswachterswoningen en de loods naast de Kapitein Fryattstraat. Deze sloopwerken zijn noodzakelijk om met de aanleg van de leidingentunnel te kunnen starten. De afdeling Maritieme Toegang voegde de sloopaanvraag van de gebouwen toe aan de lopende vergunningsaanvraag. Er vindt daarom een nieuw openbaar onderzoek plaats over de volledige omgevingsvergunning. Dit loopt van 29 juli tot 27 augustus 2023. Alle inspraakreacties uit het vorige openbaar onderzoek over de aanleg van de leidingentunnel blijven deel uitmaken van het lopende dossier. Wie al vragen of bezwaarschriften heeft ingediend, hoeft dat dus niet opnieuw te doen.

Leidingentunnel bundelt nutsleidingen

De nieuwe leidingentunnel verzamelt in de toekomst alle nutsleidingen op de site van de Visartsluis. De tunnel komt op een diepte van 32 meter te liggen. Dat is diep genoeg om de bouw van de toekomstige nieuwe sluis niet te hinderen. De werken starten zodra de omgevingsvergunning verkregen is en de opdracht gegund is aan een aannemer. Dat zal waarschijnlijk midden 2024 zijn. De werken duren 2 jaar.