Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuwe verplichtingen voor busvervoerders door ETIAS-wetgeving Nieuwsberichten van Mobiliteit en Openbare Werken

Nieuwe verplichtingen voor busvervoerders door ETIAS-wetgeving

Nieuwsbericht
12 mei 2023

Vanaf 2024 bent u als busvervoerder volgens de Europese wetgeving wettelijk verplicht om de status van uw reizigers in de EES-gegevensbank te controleren vooraleer ze aan boord mogen gaan. In een later stadium zal u ook verplicht worden om de status in de ETIAS-gegevensbank te controleren.

Als eerste stap moet u als vervoerder geregistreerd zijn bij EU-LISA (European Union Agency for the Operational Management of Large-Scale IT Systems in the Area of Freedom, Security and Justice).

Ontdek de nodige registratieformulieren(opent in nieuw venster). Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met carriers_onboarding@eulisa.europa.eu(opent in uw e-mail applicatie).

Over EES en ETIAS

Om haar veiligheid te waarborgen, werkt de Europese Unie sinds november 2016 aan de oprichting van een Europees in- en uitreissysteem (EES)(opent in nieuw venster) en een systeem voor reisvergunningen (ETIAS)(opent in nieuw venster).

Het in- en uitreissysteem (EES) registreert reizigers uit derde landen automatisch wanneer ze een buitengrens van de EU overschrijden. Het gaat hierbij zowel om houders van een visum voor kort verblijf als voor degenen die daarvan zijn vrijgesteld. EES vervangt zo het huidige ‘stempel’-systeem.

ETIAS heeft als doel om reizigers, die van de visumplicht zijn vrijgesteld, vóór hun reis een veiligheidsonderzoek en risicobeoordeling rond migratie, gezondheid en veiligheid te laten ondergaan. Die personen zullen een online formulier moeten invullen met persoonlijke informatie en verschillende achtergrondgegevens (naam, achternaam, geboortedatum, nationaliteit, reisdocument, baan, opleiding …). Op basis van dat formulier zal een reisvergunning worden afgeleverd of geweigerd. Zo’n reisvergunning is nodig om de Europese Unie te betreden.