Gedaan met laden. U bevindt zich op: Registreer je fiets tegen diefstal met mybike Mobiliteit en Openbare Werken

Registreer je fiets tegen diefstal met mybike

Nieuwsbericht
24 april 2024

Met mybike kan je jouw fiets registreren en identificeren met behulp van een unieke sticker. Het doel? Het risico op diefstal en heling inperken en de kans verhogen om een gestolen fiets terug te vinden. Mybike is een initiatief van de federale overheid samen met de gewesten, en kan je gratis en vrijwillig gebruiken als je in België woont en ouder bent dan 13 jaar.

Hoe werkt het?

Nadat je jouw fiets hebt geregistreerd op mybike, krijg je een unieke UV- en waterbestendige QR-code (via een anti-fraudesticker) die je op je fiets plakt. Vervolgens word je fiets geregistreerd in een centraal register. Je kan alle gegevens en kenmerken van je fiets in het platform ingeven, inclusief foto’s en aankoopbewijzen, en zo het eigenaarschap aantonen. Door de sticker te scannen, krijg je informatie over de fiets en de eigenaar. Je privacy blijft beschermd. Verkoop je jouw fiets door? Dan kan je het eigendom van je fiets in alle transparantie en veiligheid overdragen.

Dankzij de registratie kan de politie de rechtmatige eigenaar meteen identificeren en contact opnemen. Bovendien kan de aanwezigheid van de permanente sticker dieven afschrikken. Als je een tweedehandsfiets koopt kan je daarnaast, door de code op de fiets te scannen, erachter komen of de fiets al dan niet als gestolen werd opgegeven. Vind je een gestolen fiets terug? Dan kan je ook anoniem en rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar en de diefstal melden aan de politie.

Registreer je fiets

Samen tegen fietsdiefstal

Dit centrale register is opgericht door het samenwerkingsakkoord van 26 april 2023 tussen de federale Regering en de Gewesten. De FOD Mobiliteit en Vervoer beheert de databank die toegankelijk is voor politie en justitie. Het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest staan in voor de aanbieding van het platform, het verzenden van de stickers en het beheer van de helpdesk.