Gedaan met laden. U bevindt zich op: Diensten voor slachtofferzorg

Diensten voor slachtofferzorg

Als u slachtoffer of na(ast)bestaande van een slachtoffer bent, dan zijn er verschillende diensten die voor u klaarstaan. Hieronder vindt u toelichting over de verschillende opties.

Slachtofferbejegening

Als u slachtoffer bent van een misdrijf en u neemt contact op met de politie, dan wordt er politionele slachtofferbejegening(opent in nieuw venster) voor u voorzien. Als dat nodig is, kan die dienst u doorverwijzen naar:

  • de dienst slachtofferonthaal van een justitiehuis
  • slachtofferhulp van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW).

Slachtofferonthaal

In een gerechtelijke procedure kan de dienst slachtofferonthaal worden ingeschakeld voor u als slachtoffer, of als nabestaande van het slachtoffer. Die dienst staat u dan bij tijdens de volledige gerechtelijke procedure, zodat u weet wat uw rechten zijn en ze kunt doen gelden. De dienst verwijst u ook door naar de juiste contactpersonen en hulpverlening.

Elk justitiehuis heeft een dienst slachtofferonthaal.

Lees meer over slachtofferonthaal

Slachtofferhulp

Als u slachtoffer bent van een misdrijf, ramp of verkeersongeval, dan kunt u begeleiding krijgen van de dienst slachtofferhulp van een CAW. Ook als nabestaande of getuige kunt u op hulp rekenen.

De dienst helpt u op verschillende manieren, zoals:

  • u begeleiden om te verwerken van wat er is gebeurd
  • praktische hulp geven
  • meegaan naar de politie of een dokter.

Lees meer over wat slachtofferhulp doet

Wegwijs raken

De website slachtofferzorg.be(opent in nieuw venster) bundelt informatie voor slachtoffers, nabestaanden, vrienden en familie van slachtoffers of getuigen van een misdrijf, verkeersongeval, ramp of aanslag.

U leest er waar u met uw vragen terechtkunt, en hoe u bepaalde zaken moet aanpakken.