Gedaan met laden. U bevindt zich op: Heb jij een straffe scriptie over dierenwelzijn? Neem deel aan de Dierenwelzijnsprijs! Werking en beleid

Heb jij een straffe scriptie over dierenwelzijn? Neem deel aan de Dierenwelzijnsprijs!

Heb jij een interessante scriptie geschreven met betrekking tot dierenwelzijn? Of heb je als promotor een geschikte kandidaat-student op het oog? Dan is de Dierenwelzijnsprijs iets voor jou(w student)!

Twee honden naast elkaar, elk met een studentenbaret op.

Wat is de Dierenwelzijnsprijs?

De Dierenwelzijnsprijs is de prijs voor de beste scriptie over dierenwelzijn. De prijs gaat naar een eindwerk dat een academische of vaktechnische bijdrage levert aan onze kennis over dierenwelzijn en/of kennis en inzichten biedt die de levenskwaliteit van dieren ten goede komt of kan komen.

Wie kan deelnemen?

Alle afstuderende studenten van een Vlaamse hoger onderwijsinstelling kunnen deelnemen. Zowel bachelor -als masterscripties komen in aanmerking. Het maakt niet uit welke studie je volgt aan de hogeschool of universiteit, maar je scriptie moet wel betrekking hebben op het thema dierenwelzijn.

​​​​​​​Waarom deelnemen?

  • Omdat de Dierenwelzijnsprijs een mooie erkenning is, die bovendien goed staat op je cv
  • Omdat je jouw scriptie - en dierenwelzijn in het algemeen - zo extra aandacht kan geven
  • Omdat je jouw hogeschool of universiteit op een positieve manier in de kijker kan zetten
  • Last but not least: omdat je kans maakt op een mooie prijs van maar liefst 1.250 euro (de beste bachelorproef en de beste masterproef winnen elk 1.250 euro)

Komt jouw scriptie in aanmerking?

Als je met jouw scriptie een bijdrage levert aan het begrip of het verbeteren van het welzijn van dieren, dan kom je zeker in aanmerking om deel te nemen aan de Dierenwelzijnsprijs. We geven graag enkele voorbeelden van proefschriften vanuit verschillende studiegebieden ter inspiratie:

  • Een evaluatie van de groenvoederlijsten en de nutriëntenopname van de groene leguanen (Iguana iguana) en de neushoornleguanen (Cyclura cornuta) in dierenpark de Oliemeulen
  • Dierenwelzijn op gespannen voet met immaterieel erfgoed?
  • Denken over dierwaardigheid: De rol van het morele aanvoelen
  • Reductie van stress bij honden in de dierenartsenpraktijk
  • Invloed van koude incubatie op latere stresservaringen bij vleeskuikens

Hoe deelnemen?

De deelnemer bezorgt volgende documenten via mail:

  1. een volledig ingevuld inschrijvingsformulier (Inschrijvingsformulier_NAAM.pdf)
  2. een Nederlandstalige, academische of vaktechnische samenvatting van maximaal 500 woorden. Naast de samenvatting staat enkel de naam van de student en de titel van eindwerk vermeld. Er is geen vermelding van of verwijzing naar de onderwijsinstelling of promotoren. (Samenvatting_NAAM.pdf)
  3. een kort Nederlandstalig, populariserend persartikel van maximaal 400 woorden (excl. figuren/tabellen/foto’s) (Persartikel_NAAM.pdf)
  4. het pdf-bestand van het eindwerk. (Eindwerk_NAAM.pdf)

Het eindwerk mag zowel in het Nederlands als in het Engels geschreven zijn. Het bevat de titel, de naam van de student en de promotor(en), de onderwijsinstelling, de afstudeerrichting en het niveau (Master/Bachelor), het jaar van promotie, en de eindwerktekst.

Deelnameformulier dierenwelzijnsprijs(Word bestand opent in nieuw venster)

Opgelet:

  • Lees aandachtig het reglement.
  • Een inschrijving zonder volledig ingevuld formulier of zonder alle bijlagen is niet ontvankelijk.
  • Als er meer dan 3 inzendingen zijn in een categorie (bachelor of master), dan maakt de jury een preselectie enkel op basis van het persartikel en de samenvatting.

Wanneer indienen?

De inzending moet uiterlijk op 15 september 2024 toekomen op het mailadres dierenwelzijn@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) met als onderwerp ‘Dierenwelzijnsprijs scriptie’.

Jury en organisatie

De jury bestaat uit de leden van de Stuurgroep van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn, en leden van de Afdeling Dierenwelzijn. Ze beoordeelt de inzendingen op:

  • de bijdrage tot meer inzicht en/of een potentieel betere praktijk voor dierenwelzijn
  • de academische of vaktechnische kwaliteit met indien van toepassing het gebruik van hedendaagse dierenwelzijnsprincipes
  • het taalgebruik, de lay-out en de structuur
  • de journalistieke bruikbaarheid en de helderheid waarmee het wetenschappelijke werk wordt uitgelegd

De Dierenwelzijnsprijs is een initiatief van de Vlaamse minister bevoegd voor Dierenwelzijn, de afdeling Dierenwelzijn en de stuurgroep van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. De wedstrijd wordt georganiseerd door de afdeling Dierenwelzijn.

Meer informatie

Voor meer informatie kan u terecht bij: