Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het bepalen van adequate beplanting als beschutting voor dieren die buiten gehouden worden Onderzoeksprojecten met de steun van Dierenwelzijn Vlaanderen

Het bepalen van adequate beplanting als beschutting voor dieren die buiten gehouden worden

Problematiek

In 2018 adviseerde de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn dat dieren die buiten gehouden worden (zoals pluimvee en zoogdieren) steeds toegang moeten hebben tot een vorm van beschutting. Eigenaars kunnen kiezen voor tijdelijke of permanente schuilhokken maar ook voor natuurlijke beschutting. Momenteel zijn er geen duidelijke richtlijnen over welke beplanting nu geschikt is om gepaste beschutting te voorzien voor de dieren. Er moet namelijk rekening gehouden met vele verschillende elementen bij het kiezen van soort beschutting. Zo mag het bijvoorbeeld niet giftig zijn voor de dieren.

Doelstelling

De doelstellingen van dit project zijn:

  • Het bepalen van soorten aanplantingen (bomen en planten) die geschikt zijn voor de beschutting van dieren. Per plant- of boomsoort worden de voor- en nadelen weergegeven.
  • Het opstellen van een diagram per diergroep. Zo wordt het voor elke eigenaar duidelijk is welke beplanting het meest geschikt is voor zijn perceel. 
  • Het opstellen van een handleiding die eigenaars kunnen gebruiken bij het kiezen van de soort beplanting.
  • Het uitwerken van een webapplicatie waar de gebruiker via een diagram naar de juiste aanplanting wordt verwezen.

Uitvoerder(s)

BOS+ Vlaanderen vzw 

Startdatum

Einddatum

Resultaten 

Beschutting voor dieren op weide (PDF bestand opent in nieuw venster)