Wat is een digibank?
Digibanken zijn locaties in Vlaanderen en Brussel waar je terecht kunt voor digitale vragen. Vaak bestaat een digibank uit meerdere digipunten.
Waarvoor kan je in een digibank terecht?
In een digibank kan je terecht voor verschillende online problemen. Je krijgt er hulp bij al je digitale vragen, je kan er terecht voor opleiding en workshops om online meer te kunnen en voor hulp bij online dienstverlening zoals een premie aanvragen. Bepaalde digibanken hebben ook een uitleendienst waar je digitale apparaten zoals laptops kunt uitlenen of laten herstellen. Ze helpen ze je gratis en met veel plezier. Zo zorgen ze ervoor dat je online veel meer kunt!
Er zijn 54 digibanken in Vlaanderen verspreid over Vlaanderen en Brussel. De dienstverlening verschilt per digibank en locatie:
Waarvoor kan je er onder andere terecht?
- hulp bij digitale vragen zoals met de computer je cv maken of een opleiding volgen, Tax-on-web invullen, met Smartschool werken, videobellen met je smartphone, een premie online aanvragen, met een app een trein- of busticket betalen en veel meer
- opleiding en workshops om online meer te kunnen: hoe gebruik je een laptop, hoe installeer je itsme, hoe verstuur je een e-mail, ...
- hulp bij digitale administratie: jobbonus aanvragen, hoe aanmelden in mijn burgerprofiel, een online premie aanvragen, …
- om een laptop of ander apparaat uit te lenen
- om een tweedehands apparaat (laptop, tablet, ..) in te leveren
- om je apparaat te laten herstellen
- …
Digibanken helpen je met digitale vragen of digitale administratie maar zullen bijvoorbeeld geen volledige belastingsaangifte online indienen. Ze bieden wel hulp bij het aanmelden en om je wegwijs te maken.
Waar zijn er digibanken?
Op digibanken.vlaanderen.be(opent in nieuw venster) vind je een kaart met een overzicht van alle locaties van digibanken in Vlaanderen en Brussel. De kaart staat ook open voor andere organisaties om locaties toe te voegen waar mensen terecht kunnen met digitale vragen, voor wifi te gebruiken, een laptop uit te lenen, ... Organisaties kunnen zich registeren en zelf locaties toevoegen en beheren. De kaart en gegevens van locaties zijn daarom constant in verandering.
Elke locatie heeft een eigen pagina met de volgende informatie:
- het adres
- contactgegevens: e-mailadres en telefoonnummer (optioneel)
- link naar eigen website
- openingsuren en sluitingsperiodes
- dienstverlening: ‘Waarmee we je kunnen helpen’
- informatie over toegankelijkheid
- extra informatie over de dienstverlening of locatie
Op welke locatie je terecht kan hangt af van een aantal factoren zoals je vraag of probleem, je woonplaats, toegankelijkheid, …