Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ouderen en het internet

Ouderen en het internet

Online een afspraak maken voor een consultatie bij de dokter of tandarts, online reserveren bij uw favoriete restaurant, online winkelen en uw  bankverrichtingen doen, via de smartphone uw hartslag en bloeddruk bijhouden, … De digitalisering zit in heel wat facetten van ons leven verweven.  Toch heeft bijna de helft van de Vlaamse ouderen (65-74 jaar) nog nooit gesurft. Hierdoor missen ouderen de kans op een extra informatiemedium.

Zelfstandig aan de slag met het internet

© Jeroen Van Looy

U hoeft niet zelf een computer te kopen om op het internet te raken. Vaak vindt u op een van deze plekken in de buurt mogelijkheden om op het internet te gaan:

Wilt u zelf internet in huis halen, dan hebt u niet veel nodig:

  • een computer, laptop, tablet of smartphone
  • een internetverbinding: vaak volstaat een kleine uitbreiding van uw tv- of telefoonabonnement. Op sommige plaatsen kunt u gebruik maken van draadloos internet (wifi). Er zijn verschillende soorten abonnementen.
    • Vast: om thuis op het internet te surfen
    • Mobiel: om via uw gsm of tablet te surfen waar u maar wil

U kunt bij heel wat telefoon- en kabeloperatoren terecht voor een internetverbinding. U vraagt best goed na wat er in het aanbod zit dat u wil. Er bestaan immers grote prijsverschillen. Om daarvan een overzicht te krijgen, kunt u terecht op bestetarief.be. Met behulp van die website kunt u een voordelig tarief berekenen of laten berekenen.

Een internet opleiding of webinar volgen

Er bestaan heel veel opleidingen waar u als leek of als gevorderde computerlessen en lessen voor het internet kunt volgen. Voor intensere opleidingen kunt u onder meer terecht in een Centrum voor Basiseducatie(opent in nieuw venster) of in een Centrum voor Volwassenenonderwijs(opent in nieuw venster). Beide centra maken onderdeel uit van het volwassenenonderwijs.

Een ander initiatief in Vlaanderen en Brussel zijn de centra van Avansa(opent in nieuw venster). Zij organiseren een waaier aan activiteiten die volwassenen persoonlijke, sociale en culturele competenties bijbrengen en die deelname aan de samenleving stimuleren.

Er zijn ook steeds meer webinars. Een webinar iis een lezing, workshop of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet.

Ondersteuning op maat

Bent u digitaal niet zo vaardig en kunt u wel wat extra hulp of ondersteuning gebruiken? Ga dan eens langs bij een digibank in uw buurt.

Korting op de internetrekening

Bent u ouder dan 65 jaar en hebt u een beperkt inkomen? Dan hebt u misschien recht op een verlaagd tarief voor internet of voor internet in combinatie met 1 of meerdere andere diensten. Bijvoorbeeld internet in combinatie met televisie en/of telefonie en/of mobiele telefonie, …