Gedaan met laden. U bevindt zich op: A.I. helpt historische kaarten interpreteren op een manier die voorheen ondenkbaar was Digitaal Vlaanderen

A.I. helpt historische kaarten interpreteren op een manier die voorheen ondenkbaar was

Nieuwsbericht
16 april 2024

INBO (Research Institute for Nature and Forest - Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) , Agentschap Landbouw en Zeevisserij, VITO, NGI (Nationaal Geografisch Instituut) en Digitaal Vlaanderen hebben A.I. ingezet om legendes van o.a. de Ferrariskaart uit 1778 en diverse kaarten van 1873 tot 1969 te interpreteren en zo de transformatie van het Vlaamse landschap te visualiseren en te kwantificeren.  

Op Geopunt (Digitaal Vlaanderen) en Cartesius (NGI) zijn heel wat historische kaarten te raadplegen. In Geopunt kunnen kaartlagen ook over elkaar gelegd worden en transparant gemaakt om een vergelijking te visualiseren. Oppervlaktes van heide, bos, akker, grasland, enz berekenen is echter niet mogelijk en het werk manueel verrichten is bijna niet haalbaar. Met behulp van artificiële intelligentie kon het wel. Samen met o.a. Digitaal Vlaanderen, Earth Observation Data Science (EODaS), slaagde INBO erin om A.I. te trainen om de verschillende legendes van de historische kaarten te herkennen en identieke vormen van landgebruik te digitaliseren. Op die manier kon verandering in het landgebruik in 1778, 1873 en 1969 worden vastgelegd en vergeleken met het huidige landgebruik. Het resultaat is een mooi beeld van een regio in evolutie. De impact van de industrialisering, de demografische explosie en toenemende menselijke activiteit wordt op een nooit geziene manier duidelijk in beeld gebracht. In de 19de eeuw, bijvoorbeeld, leidt de import van goedkoop graan tot een heroriëntatie van akkerbouw naar veeteelt. Een kantelpunt dat duidelijk zichtbaar gevisualiseerd wordt.

Pieter Roggemans, Geospatial data scientist bij  Agentschap Landbouw en Zeevisserij, legt uit hoe ze tewerk zijn gegaan: “Eerst hebben we met deep learning historische kaarten van 1778, 1873 en 1969 ingedeeld in een 20-tal klassen. Op basis daarvan werden vervolgens statistieken getrokken om de verschillen in landgebruik de afgelopen 250 jaar mooi in kaart te brengen.”

Niet alleen voer voor historici

De kaarten met de evolutie van het historische landgebruik zijn niet alleen nuttig voor historici, ook landschapsarchitecten, beleidsmedewerkers, studiediensten, … kunnen ze gebruiken voor o.a. het bepalen van erfgoedwaarde, koolstofvoorraden, verdwenen moerassen of het detecteren van oude bossen met een hoge biodiversiteit.

Het geproduceerde kaartmateriaal wordt binnenkort gepubliceerd op Geopunt, zodat alle geïnteresseerden er zelf mee aan de slag kunnen!

Meer informatie op de website van INBO.(opent in nieuw venster)