Mijn Burgerprofiel wordt centrale plaats waar burgers hun rekeningnummer(s) en contactgegevens delen met de overheid
Toen de Vlaamse regering in 2021 de jobbonus introduceerde, bleek dat er nergens een centrale plaats bestond met rekeningnummers en contactgegevens van burgers om die premie correct te kunnen betalen. De oplossing kwam van Mijn Burgerprofiel, waar burgers op een laagdrempelige manier hun rekeningnummer kunnen ingeven zodat ze de premie correct ontvangen. Mijn Burgerprofiel inzetten als hét platform waar burgers hun contactgegevens en rekeningnummers kunnen beheren, leek toen al een logische stap. En dankzij de aanpassingen aan het digitaliseringsdecreet van 21 juni 2023 wordt nu ook het wettelijke kader daarvoor gecreëerd.
‘Only-once’-principe
In het aangepaste decreet staat onder meer dat burgers via Mijn Burgerprofiel voortaan zelf gegevens kunnen verstrekken aan Vlaamse en lokale overheidsinstanties, waaronder rekeningnummer(s) en contactgegevens zoals een e-mailadres en gsm-nummer. De Vlaamse overheid bouwt hiermee verder aan het ‘Only-once’-principe: de overheid hoeft niet opnieuw te vragen wat die overheid al weet.
Gestroomlijnde samenwerking tussen verschillende overheden
Stel dat een lokaal bestuur een renovatiepremie wil uitbetalen aan een inwoner. Het rekeningnummer en e-mailadres van deze burger zijn misschien gekend bij andere instanties. Alleen kan het lokaal bestuur die niet raadplegen en moet die dus opnieuw opvragen. Precies om dit type administratieve obstakels weg te werken, zijn lokale besturen vragende partij voor een enkele, betrouwbare en consistente plaats met correcte contactinformatie. Hetzelfde geldt voor andere toegankelijkheidsobstakels door softwarepakketten die onderling niet compatibel zijn, waardoor dezelfde informatie meerdere keren moet worden opgevraagd.
Kortom, door contactgegevens te centraliseren en te delen via Mijn Burgerprofiel, kunnen overheden vlotter samenwerken. Tegelijkertijd zullen de burgers altijd zelf aan het stuur blijven zitten, houden ze de eigen gegevens up-to-date en beslissen ze welke gegevens te delen met welke overheidsinstantie.
Baanbrekend voor Mijn Burgerprofiel
In het kader van het gewijzigde digitaliseringsdecreet zal Mijn Burgerprofiel kunnen dienen als communicatiekanaal waarmee burgers aan overheidsinstanties toegang geven tot hun gegevens. Dat geldt ook als er bijvoorbeeld een rekeningnummer of een e-mailadres wijzigt. Het volstaat dan om dit via Mijn Burgerprofiel aan de betreffende overheidsinstantie(s) mee te delen. Zo wordt Mijn Burgerprofiel dé betrouwbare referentie om persoonlijke informatie beschikbaar te maken, zowel voor burgers als voor overheidsinstanties.
Meer weten?
Neem deel aan de Partnerraad van Mijn Burgerprofiel op 28 september 2023. Schrijf nu al in.
Meer informatie over het decreet
Lees hier de tekst van het digitaliseringsdecreet(opent in nieuw venster).