“Linked data zijn vele malen krachtiger dan big data.”

Het verschil tussen big data en linked data? Big data houdt alle data centraal bij. Linked data daarentegen zijn verspreid in verschillende bronnen. “Door data te linken zijn ze vele malen krachtiger dan centraal gestuurde bronnen en worden ze economisch relevant,” aldus sir Tim Berners-Lee.

“Colorless green ideas sleep furiously.”

Prof. dr. Mieke Van Herreweghe, Vice-Rector Ugent, is van huis uit taalkundige. Ze illustreerde de kracht van semantische open standaarden aan de hand van dit bekende voorbeeld van linguist en cognitief wetenschapper Chomsky. Grammaticaal is bovenstaande zin correct. Semantisch, echter, slaat ze nergens op. “De zoektocht naar universele grammatica is vergelijkbaar met zoektocht naar universele taal in data”, luidde haar conclusie.

“Het duurzaam economisch karakter van standaarden, daar is nog werk aan”.

Hans Constandt, Belgian Health Data Authority, vindt dat een standaard niet het eigendom van iemand mag worden. Om die reden gelooft hij dat de overheid de ‘trusted party’ moet zijn. Het is echter een moeilijke taak om standaarden economisch duurzaam te maken, vervolgde hij. “We hebben showcases nodig, zoals die van Astra Zeneca, dat dankzij linked data 6 maanden sneller een rapport kon genereren en zo 6 maanden eerder een cruciaal medicijn op de markt kon brengen. De kost van linked data wordt irrelevant als je de economische kracht ervan in acht neemt. Het vraagt echter tijd en lef om te investeren in hergebruik en interoperabiliteit. Op Linkedin postte hij: “And I loved to be with the #OSLO crowd - Open Standards do help Link Organisations!!!”

“De energiekost voor het generen van Artificiële Intelligentie is enorm”

Prof. dr. Steven Latré legde de vinger op een pijnlijke wonde: “AI komt met een hoge energiekost. Het kost minder om je licht een uur te laten branden dan Google assistant of Siri het licht te laten uitzetten.” Reden? Siri en Google gaan eerst naar de cloud en dan terug. Ze slurpen massa’s energie.

“Datastandaarden zijn relevant voor zowel grote als kleine bedrijven”

Zijn de voordelen van datastandaarden afhankelijk van de grootte van de organisatie? Deze vraag werd gesteld tijdens het debat. Prof. dr. Pieter Colpaert, UGent, vond de vraag echter niet helemaal relevant: “Het gaat niet over grote of kleine organisaties, maar over het aligneren van organisaties,” merkte hij op.

Tot slot citeren we graag onze gastheer, Bart Rosseau, Head of Unit Data & Informatie Management Stad Gent: “Nooit gedacht dat een event over standaarden zo inspirerend kon zijn. Ook opvallend hoe weinig mensen op hun telefoon zaten te tokkelen tijdens de talks.”

Wilt u de lineup van OSLO10 herbekijken? Het programma staat nog even op de website.
OSLO is een product van Digitaal Vlaanderen.