Gedaan met laden. U bevindt zich op: 10 jaar OSLO, 10 boeiende talks, 5 citaten die buiten de lijntjes kleurden Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

10 jaar OSLO, 10 boeiende talks, 5 citaten die buiten de lijntjes kleurden

Blogbericht
14 juni 2022

Voor één keer stond geen wereldmuziek, maar een event rond data op het programma van de Gentse Handelsbeurs. De plaats was symbolisch gekozen want OSLO is ook relevant voor de digitale transformatie van de maatschappij als een geheel. OSLO, Open Standaarden voor Linkende Organisaties, ontwierp 10 jaar lang vooral open standaarden voor Vlaamse overheden. Ze nemen deze rol nu ook op voor de hele samenleving: bedrijven, kennisinstellingen, organisaties. “Ook zij worden geconfronteerd met massa’s data die vastzitten in silo’s. Alleen door ze interoperabel te maken, kan data daadwerkelijk economisch relevant worden,” klonk het herhaaldelijk. Verder ook dat ad hoc data delen tekortschiet omdat het niet haalbaar is om telkens weer een op maat gemaakte vertrouwde omgeving op te zetten en te beheren. Hier komen de persoonlijke datapods op het toneel en ook hier werden relevante vragen gesteld: “Zal ik in China met mijn datakluisje naar de dokter kunnen gaan?” We plukten zomaar 5 citaten.

“Linked data zijn vele malen krachtiger dan big data.”

Het verschil tussen big data en linked data? Big data houdt alle data centraal bij. Linked data daarentegen zijn verspreid in verschillende bronnen. “Door data te linken zijn ze vele malen krachtiger dan centraal gestuurde bronnen en worden ze economisch relevant,” aldus sir Tim Berners-Lee.

“Colorless green ideas sleep furiously.”

Prof. dr. Mieke Van Herreweghe, Vice-Rector Ugent, is van huis uit taalkundige. Ze illustreerde de kracht van semantische open standaarden aan de hand van dit bekende voorbeeld van linguist en cognitief wetenschapper Chomsky. Grammaticaal is bovenstaande zin correct. Semantisch, echter, slaat ze nergens op. “De zoektocht naar universele grammatica is vergelijkbaar met zoektocht naar universele taal in data”, luidde haar conclusie.

“Het duurzaam economisch karakter van standaarden, daar is nog werk aan”.

Hans Constandt, Belgian Health Data Authority, vindt dat een standaard niet het eigendom van iemand mag worden. Om die reden gelooft hij dat de overheid de ‘trusted party’ moet zijn. Het is echter een moeilijke taak om standaarden economisch duurzaam te maken, vervolgde hij. “We hebben showcases nodig, zoals die van Astra Zeneca, dat dankzij linked data 6 maanden sneller een rapport kon genereren en zo 6 maanden eerder een cruciaal medicijn op de markt kon brengen. De kost van linked data wordt irrelevant als je de economische kracht ervan in acht neemt. Het vraagt echter tijd en lef om te investeren in hergebruik en interoperabiliteit. Op Linkedin postte hij: “And I loved to be with the #OSLO crowd - Open Standards do help Link Organisations!!!”

“De energiekost voor het generen van Artificiële Intelligentie is enorm”

Prof. dr. Steven Latré legde de vinger op een pijnlijke wonde: “AI komt met een hoge energiekost. Het kost minder om je licht een uur te laten branden dan Google assistant of Siri het licht te laten uitzetten.” Reden? Siri en Google gaan eerst naar de cloud en dan terug. Ze slurpen massa’s energie.

“Datastandaarden zijn relevant voor zowel grote als kleine bedrijven”

Zijn de voordelen van datastandaarden afhankelijk van de grootte van de organisatie? Deze vraag werd gesteld tijdens het debat. Prof. dr. Pieter Colpaert, UGent, vond de vraag echter niet helemaal relevant: “Het gaat niet over grote of kleine organisaties, maar over het aligneren van organisaties,” merkte hij op.

Tot slot citeren we graag onze gastheer, Bart Rosseau, Head of Unit Data & Informatie Management Stad Gent: “Nooit gedacht dat een event over standaarden zo inspirerend kon zijn. Ook opvallend hoe weinig mensen op hun telefoon zaten te tokkelen tijdens de talks.”

Wilt u de lineup van OSLO10 herbekijken? Het programma staat nog even op de website.
OSLO is een product van Digitaal Vlaanderen.