In 2021 ondersteunde Digitaal Vlaanderen steeds meer overheidsdiensten met het publiceren van hun opendatasets. De publicatie van opendatasets gebeurt via de dienstverlening DataPublicatie. Meer publicaties betekent meer consultaties: het aantal consultaties van gepubliceerde datasets ging met 82% naar omhoog. Goed voor in totaal ruim 220 miljoen opvragingen. De download-toepassingen, waar opendatasets aangeboden worden voor download, volgt de trend en kende een stijging van 7,5%.

De verschillende geografische opendatadiensten worden ontsloten via de website Geopunt.be(opent in nieuw venster). Deze noteerde in 2021 opnieuw een recordaantal bezoekers: 1,2 miljoen, of een stijging van 9,6%. Geopunt bereidt een belangrijke vernieuwing voor tegen het einde van dit jaar.

In 2021 zette Digitaal Vlaanderen ook verder in op OSLO voor de ontwikkeling en promotie van datastandaarden. Daarbij waren 417 stakeholders betrokken. Vandaag zijn er intussen 123 erkende standaarden, een stijging van 16%. Wie meer wil weten over het ontwikkelen en werken met de OSLO datastandaarden kan in april een aantal interessante opleidingen volgen rond OSLO. Aanmelden kan nog steeds via deze link(opent in nieuw venster).