Gedaan met laden. U bevindt zich op: AI op school, Erfgoeddigitalisering en UiTWisselingsplatform winnen de Vlaanderen Digitaal Awards Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

AI op school, Erfgoeddigitalisering en UiTWisselingsplatform winnen de Vlaanderen Digitaal Awards

Nieuwsbericht
25 oktober 2023

Meer dan 3500 bezoekers verwacht op recordeditie van de Trefdag Vlaanderen Digitaal

Op de nocturne van de Trefdag Vlaanderen Digitaal in Flanders Expo zijn de drie Vlaanderen Digitaal Awards uitgereikt. De vzw Dwengo won met het project AI op school de award voor het “Meest Inclusieve project”. De jury was onder de indruk hoe dé technologie van het jaar (AI) in laagdrempelige lesinhoud werd vertaald. Meemoo kaapt de award weg voor “Meest Duurzame Project” met het project om erfgoed te digitaliseren, waaronder ook Vlaamse topstukken. De award voor “Beste Digitale Transformatieproject van 2023” ging naar het UiTWisselingsplatform van Departement Cultuur, Jeugd en Media.

 

 

De prijzen werden uitgereikt door minister-president Jan Jambon, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen Jan Smedts en administrateur-generaal van VLAIO, Mark Andries. Met de awards beloont Digitaal Vlaanderen ondernemingen, overheden, verenigingen en onderwijsinstellingen die meehelpen om de publieke sector in Vlaanderen op een succesvolle manier digitaal te transformeren. 26 inzendingen streden mee voor één van de drie awards. Daaruit koos de jury negen genomineerden en uiteindelijk drie winnaars. Criteria waren onder meer hergebruik, toepassing van open standaarden en maatschappelijke impact.

Morgen, donderdag 26 oktober, gaat de Trefdag Vlaanderen Digitaal 2023 van start, hét event voor professionals die bezig zijn met digitale transformatie in Vlaanderen. Nooit eerder schreven zoveel mensen zich in. Meer dan 3500 professionals worden verwacht voor een uitgebreide beursvloer en meer dan 30 breakout-sessies.

Tijdens de openingsshow zal Jan Smedts, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen, de 5 uitdagingen schetsen voor de digitalisering van de overheid. Pascal Coppens brengt daarna zijn keynote “China’s New Normal 2.0”. Dries Depoorter zal live enkele datakunstwerken brengen, met behulp van slim data verzamelen en veel gebruik van AI.

Tijdens een debat dat door de Europese Commissie in heel Europa gestreamed zal worden, gaan enkele vooraanstaande opinieleiders waaronder Peter Hinssen en Denny Wong (GAIA X - SITRA Finland) in discussie over Europa’s digitale renaissance. Doet Europa genoeg en de juiste dingen om mee te blijven in de innovatierace?

De Trefdag is de uitgelezen ontmoetings- en inspiratieplek voor overheden, onderzoeksinstellingen, verenigingen, technologiebedrijven en de vele startups die in Vlaanderen actief zijn. Dit jaar staat de beurs in het teken van “Connecting the dots”, hoe we door middel van samenwerking meer kunnen bereiken en de vele ogenschijnlijk onoplosbare problemen (wicked problems) in onze samenleving kunnen aanpakken.

Speciale aandacht voor digitale inclusie en datatech

De Trefdag Vlaanderen Digitaal heeft dit jaar veel oog voor digitale inclusie, hoe we ervoor kunnen zorgen dat alle mensen en organisaties “mee” blijven in de toenemende digitalisering en technologisering van onze samenleving. Het belang van mobiel, de mogelijkheden van AI en de technieken van human centered design komen aan bod. In een debat gaan experten verder in op de vraag of digitale inclusie zal toenemen of afnemen de komende jaren.

Veel aandacht gaat ook naar de datatech-sector in Vlaanderen. Het Vlaams Datanutsbedrijf athumi brengt enkele grote updates en verzamelt ook haar partners. Eén van de sessies zoomt in op de mogelijkheden die “edge computing” kan bieden, een innovatieve manier om de rekenkracht van een volledig datacenter op de grootte van een dobbelsteen te krijgen.