Gedaan met laden. U bevindt zich op: Digitaal Vlaanderen start Bureau voor Digitale Veiligheid Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Digitaal Vlaanderen start Bureau voor Digitale Veiligheid

Nieuwsbericht
4 juli 2023

Digitaal Vlaanderen start een nieuwe dienstverlening om overheden te ontzorgen op het vlak van digitale veiligheid. Entiteiten kunnen beschikken over ervaren informatieveiligheidsspecialisten voor advies, begeleiding en training, alsook voor het uitvoeren van risico-analyses en begeleiden van bewustwordingsprojecten. Het aanbod “information security officer (ISO) as a service” komt naast het bestaande aanbod van “data protection officer (DPO) as a service”.

Op het Stay Tuned-event van vrijdag 30 juni kondigde Digitaal Vlaanderen aan dat het van start gaat met een nieuwe dienstverlening en dat het Bureau voor Gegevensbescherming in die beweging ook vervelt naar het Bureau voor Digitale Veiligheid.

Het Bureau biedt naast ervaren DPO’s vanaf nu ook ervaren informatieveiligheidsspecialisten aan. Deze specialisten worden toegewezen aan 1 of meerdere overheidsentiteiten en kunnen hen:

  • adviseren, begeleiden en ondersteunen bij het implementeren van het informatiebeveiligingsbeleid
  • begeleiden bij het uitvoeren van risicoanalyses
  • voorzien van trainingen, zowel voor medewerkers als leidinggevenden
  • begeleiden bij het opzetten van bewustwordingsprojecten rond informatieveiligheid (bv phishing)

Daarnaast kunnen entiteiten via het bureau ook rekenen op een breed ondersteuningsteam op het vlak van gegevensbescherming en informatieveiligheid, alsook voor tools, documentatie en opleidingen.

Met dit aanbod onderstreept Digitaal Vlaanderen het belang van een matuur en professioneel uitgebouwd veiligheidsbeleid. De laatste weken en maanden zien alle overheden het aantal bedreigingen en aanvallen op hun systemen sterk toenemen. Bij enkele lokale besturen heeft dit recent geleid tot grote incidenten.

Jan Smedts, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen: “Ook al zijn de onderwerpen, gegevensbescherming en informatieveiligheid, fundamenteel verschillend, ze dienen wel hetzelfde doel. We moeten informatie en gegevens beschermen voor zowel het individu als de organisatie. Privacy en security zijn twee belangrijke aandachtspunten bij de verdere digitale transformatie van de overheid en het belang ervan neemt met de dag toe. Met het Bureau voor Digitale Veiligheid ontzorgen we onze overheidspartners want we weten hoe moeilijk het is om ervaren profielen te vinden en te houden in dit domein”.

Meer informatie

Voor meer informatie over het Bureau voor Digitale Veiligheid en het nieuwe aanbod kunt u terecht bij gerard.vansitteren@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).