Digitaal Vlaanderen zet mee schouders onder Belgian Data Spaces Day
Gisteren was een data space nog een nichetopic, vandaag is het onderwerp brandend actueel. De eerste Belgian Data Spaces Day georganiseerd door de Belgian Data Spaces Alliance en gehost door Digitaal Vlaanderen, bracht op 31 mei meer dan 200 experten en vernieuwers samen. Het event moet het belang van data spaces onderstrepen en als platform dienen om informatie over het topic te delen in aanwezigheid van topexperten. Eén van die topexperten was Digitaal Vlaanderen. Administrateur-generaal Jan Smedts vatte de kern van het event samen in zijn openingsspeech: “Als we de #dataspaces willen doen slagen, moeten we onze krachten bundelen, kennis uitwisselen en zo samen een impact creëren op Europees niveau”.
Data spaces in Europa
“Data spaces zijn de kern van de Europese datastrategie en noodzakelijk voor de realisatie van een eengemaakte Europese datamarkt,” vertelt Maria-Rosaria Coduti – Policy Officer Europese Commissie – in haar inleidende toespraak. Daarop volgden drie panelgesprekken die de kern van het event vormden.
Tijdens het eerste panelgesprek bespraken vier experten uit 3 organisaties (de International Data Spaces Association, Gaia-X Association for Data and Cloud en het Data Spaces Support Centre) de EU-initiatieven en uitdagingen. Ze bevestigden dat interoperabiliteit de sleutel is om data veilig en vlot te laten stromen op Europees en internationaal niveau. Dankzij samenwerking, overleg en een gezamenlijke aanpak kunnen meer standaarden, meer vertrouwen, duidelijke verdienmodellen en winwin-situaties voor alle partners van de data spaces gerealiseerd worden. Dit zal het aansluiten op de Europese data spaces accelereren en de Europese data-economie mee tot stand brengen. Digitaal Vlaanderen en athumi passen deze visie toe in de praktijk.
Opportuniteiten in België
In het tweede panelgesprek focusten experten van onder meer Agoria, athumi en Centre for IT & IP Law (CiTiP) op de opportuniteiten in België. Data spaces kunnen in België meehelpen om concrete problemen op te lossen. Bijvoorbeeld om de ‘green transformation’ mogelijk te maken en oplossingen te vinden voor CO2-emissies, energie en de gezondheidssector. Dankzij publiek-private uitwisseling van data en datasamenwerking tussen de initiatiefnemers van data spaces worden data inzetbaar voor meer partners. Dit leidt tot dynamische ecosystemen met cross-sectorale innovaties en waardecreatie waaruit alle partners voordeel kunnen halen. De uitdagingen blijven echter niet min: juridische kaders, kwaliteitsdata, partners. Wat de kwaliteit van de data betreft, kan Digitaal Vlaanderen alvast een belangrijke meerwaarde bieden met bijvoorbeeld geodata of data voor mobiliteitsdiensten.
Implementatie van data spaces
Governance in al zijn aspecten blijft de moeilijkste horde voor de implementatie van een data space. Niet de technologie, maar wel de afspraken en regels zijn het belangrijkst om data inzetbaar te maken en te laten stromen. Dat was de conclusie van de experten van Digitaal Vlaanderen, Imec, FOD Beleid en Ondersteuning en Eviden (Atos) tijdens het derde panelgesprek van de Belgian Data Spaces Day. Neutrale partijen zoals de overheid en onderzoekscentra kunnen helpen door bijvoorbeeld prototyping of om de puzzel te leggen die de governance in kaart brengt.